Війна росії проти України: хроніка 26 травня

Новини
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:00 Російські окупанти призначили керувати курортним селищем Кирилівка, що на Мелітопольщині, колишню мешканку Мелітополя Катерину Уманець, яка у 2017 році втекла до Москви після того, як СБУ відкрила щодо неї кримінальне провадження за підозрою у державній зраді через її контакти зі спецслужбами рф. На початку травня Уманець повернулась з росії на окуповану територію Запорізької області.

19:23 Причіпні саморухомі гаубиці FH70 калібру 155 мм, передані Збройним Силам України, ймовірно, Італією, вже нищать російських окупантів на передовій.

18:36 Російські окупанти 26 травня масовано обстріляли Харків. Загинули семеро семеро цівильних осіб, крім того ще сімнадцять людей отримали поранення, серед них 9-річна дитина.

18:10 Відеоблог Микити Панасенка про російських фейкоробів, які є зброєю масового ураження у війні росії проти України. Цього разу розповідь про кореспондентів російського пропагандистського інформаційного ресурсу «Известия».

15:54 росія пропонує відкривати коридори для виходу комерційних суден з північно-західної частини Чорного моря вже два місяці, але це неможливо, поки в акваторії моря йдуть бойові дії. Щоб такий трафік поновився, треба організовувати конвої торгівельних суден під захистом військових кораблів.

14:56 Супутник зафіксував в окупованому порту Маріуполя рух вантажних суден, якими російські загарбники можуть вивозити метал та зерно. Як з’ясували журналісти, зерно, яке зберігається в зерновому терміналі порту, належить державі Україна, а більша частина металу – компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова.

13:02 Призначеному окупантами так званому «голові Запорізької військово-цивільної адміністрації» Євгену Балицькому повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

12:19 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.05 орієнтовно склали:

особового складу – близько 29600 (+150) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1315 (+10) од,
бойових броньованих машин ‒ 3235 (+22) од,
артилерійських систем – 617 (+11) од,
РСЗВ – 201 (+0) од,
засоби ППО – 93 (+0) од,
літаків – 206 (+0) од,
гелікоптерів – 170 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 502 (+11),
крилаті ракети – 114 (+2),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2225 (+8) од,
спеціальна техніка – 47 (+3).

12:00 Журналісти-розслідувачі отримали фотографії окупаційного «мера» Херсона Олександра Кобеця та його дружини. Також встановлено маршрут їх втечі з Києва.

11:19 Від початку збройної агресії росії в Україні загинуло вже 240 дітей, крім того, ще 436 дітей отримали поранення.

10:22 Розвідка Британії зазначає, що через нездатність об’єктивно спрогнозувати силу опору українських захисників росія не змогла правильно використати в Україні свої повітряно-десантні війська (ВДВ, воздушно-десантниє войска), що призвело до значних втрат у багатьох елітних підрозділах цих сил.

09:24 Українські захисники виявили біля острова Зміїний малий броньований артилерійський катер ВМС ЗСУ, захоплений росіянами у Бердянську на початку повномасштабного вторгнення. Не виключено, що окупанти можуть використати його під українським прапором для провокації з обстрілом іноземних цивільних суден у Чорному морі.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжує завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

На Слобожанському напрямку противник здійснює систематичний вогневий вплив високої інтенсивності по районах зосередження наших військ. Також обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова та Черкаські Тишки.

Ворог намагається покращити тактичне положення в районі Ізюма та відновити наступ на місто Слов’янськ. Обстріляв із артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків райони населених пунктів Чепіль, Довгеньке, Курулька, Богородичне та Студенок.

На Донецькому напрямку головні зусилля противника зосереджені на взятті під повний контроль населеного пункту Лиман та спробах покращити тактичне положення поблизу Сєвєродонецька та Авдіївки. Ворог активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Задіяв артилерію та штурмову авіацію по позиціях наших підрозділів та цивільній інфраструктурі регіону.

Ворог намагається закріпитись в районі Сєверодонецька. Вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мав. На Бахмутському напрямку бойові дії тривають. Противник безуспішно здійснив спроби наступу в районах Комишувахи, Липового і Нагірного.

На Авдіївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районах Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки та Пісків, успіху не мали. На Новопавлівському напрямку ворог здійснив спробу наступу в районі населеного пункту Золота Нива, з втратами відійшов. На Запорізькому напрямку противник обстріляв з артилерії райони населених пунктів Новопіль, Чарівне, Оріхів та Кам’янка.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито десять атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійські системи, бронетранспортер, автомобіль та одну одиницю спеціальної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони знищили п’ять БпЛА типу «Орлан-10».

Ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала удару по позиціях противника – знищено особовий склад та до десяти одиниць легкоброньованої техніки. Наші винищувачі перехопили та збили дві крилаті ракети.