Супутник зафіксував судна, якими окупанти можуть вивозити з порту Маріуполя метал та зерно – «Схеми»

Новини

Супутник зафіксував в окупованому порту Маріуполя рух вантажних суден, якими російські загарбники можуть вивозити метал та зерно. Як з’ясували журналісти, зерно, яке зберігається в зерновому терміналі порту, належить державі Україна, а більша частина металу – компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова.

Як свідчать знімки Planet Labs, які є у розпорядженні програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода), ці судна перемістились до причалів, де, за даними Маріупольської міськради, зазвичай відвантажують продукцію.

За інформацією від адміністрації Маріупольського порту, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в акваторії порту перебувають шість вантажних суден під іноземними прапорами.

Два з них – це Lady Augusta (Ямайка, Північна Америка) та Tzarevna (Мальта). Це встановили журналісти «Схем», проаналізувавши супутникові знімки Planet Labs разом з профільним експертом. 24 травня супутник зафіксував їх біля причалів – зокрема, де розташований зерновий термінал.

Раніше Tzarevna знаходилась біля інших причалів порту – де, за даними Маріупольської міськради, зазвичай відбувається завантаження металевих виробів. Про це свідчить супутниковий знімок за 11 травня. Lady Augusta було пришвартовано неподалік.

Тепер до причалів з завантаження металу перемістились інші три судна. Це Blue Star-1 (Панама, Центральна Америка), Azburg (Домініка) та Azov Concord (Мальта).

Раніше вони стояли біля причалів поряд з одним із виходів в Азовське море, який називається «Нові ворота». Про це свідчить знімок Planet Labs за 11 травня. Тоді ж супутник зафіксував поруч з ними ще одне судно – Smarta (Ліберія).

Згідно з повідомленням омбудсмена Людмили Денісової, цей суховантаж зайшов в порт Маріуполя ще до початку повномасштабного вторгнення і не зміг вийти через окупацію, а членів екіпажу захопили та вивезли в невідомому напрямку. З того часу Smarta свою дислокацію не змінював.

У коментарі виданню «Економічна правда» директор ДП «Маріупольський торговельний порт» Ігор Барський повідомляв, що на території підприємства залишається приблизно 200 тисяч тонн металу та чавуну вартістю більше 170 млн доларів.

На уточнення «Схем» Барський зазначив, що переважна кількість металу належить компанії «Метінвест» Ріната Ахметова.

У «Метінвесті» це підтвердили у коментарі «Схемам» і повідомили, що частину металевих виробів вже було завантажено на судно Tzarevna, яке залишилось в порту. До початку повномасштабного вторгнення ця продукція готувалась до експорту в Італію. Інший метал та чавун на території порту – це продукція «Азовсталі» та «Металургійного комбінату імені Ілліча», які під окупацією піддавались постійним обстрілам з боку військових рф.

Також директор порту повідомив, що на його території залишався не лише метал, але і склади з зерном. «Це більше 3,4 тисяч тонн зерна, що залишились на складах. Ще 9 тисяч тонн було завантажено на одне з суден, але воно вже не змогло вийти з порту», – зазначив Барський.

Раніше радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв, що окупанти намагаються відновити роботу порту і вже підняли затонулий катер прикордонників, який блокував один із виходів в Азовське море – так звані «старі ворота».

«Окупанти відновлюють роботу порту, і планують вивезти звідти все, що зможуть. Але вихід в море крізь «cтарі ворота» для них може бути непридатним, бо глибина замала для більшості бортів, які там знаходяться, а «нові ворота» залишаються, за нашою інформацією, заблокованими», – розповів у коментарі «Схемам» міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Блокує «Нові ворота» інше затонуле судно «Меотида», яке наразі окупантам підняти не вдалось. За словами міського голови, завантаження суден зараз ускладнюється ще й тим, що крани, необхідні для цього, не працюють через нестачу електроенергії внаслідок пошкодження портової підстанції.

Як повідомлялося, 25 травня Петро Андрющенко заявив, що російські окупанти брешуть, коли стверджують, що порт Маріуполя запрацював у звичайному режимі, оскільки технічно для його роботи та відновлення перевалки вантажів потрібна електрика, якої в місті немає.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter