Війна росії проти України: хроніка 28 травня

Новини
Знищений російський зенітний ракетно-гарматний комплекс «Тунгуска» Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:43 У Міноборони України наразі не вбачають ознак підготовки повторного наступу військ рф на Київ. Інформації про можливу атаку на столицю немає ні у Генштабі ЗСУ, ні у військовій розвідці, а нагнітання ситуації може бути вигідне ворогу.

18:53 Блог Микити Панасенка про найголовніші події на тимчасово окупованому росією півдні України протягом 22–27 травня.

18:03 Російський президент Володимир Путін 28 травня у телефонній розмові з канцлером ФРН Олафом Шольцем та президентом Франції Еммануелем Макроном обіцяв розблокувати українські порти на Чорному морі та дозволити експорт зерна з України за участі ООН в обмін на зняття західних санкцій з росії. Глава кремля також заявив, що рф готова продовжувати переговори з Україною та хоче припинення поставок західної зброї до України.

16:44 Завдяки кооперації кількох країни в Україну вже надійшли самохідні артилерійські установки (САУ) М109 калібру 155 мм. Вони доповнять три види 155-мм артилерії, які вже успішно нищать російських окупантів на передовій: гаубиці М777, гаубиці FH70 і САУ CAESAR. Снарядів зразка НАТО до них надійшло більше, ніж можуть виробити за півроку лінії з виробництва боєприпасів радянського типу, що залишилися у світі.

15:14 Військам росії не вдається вирішити проблеми забезпечення окупаційних підрозділів, що перебувають на передовій. Щоб уникнути втрат автомобільної техніки російські командири забороняють водіям здійснювати евакуацію поранених та підвозити продукти і пальне.

14:46 Новим гауляйтером Генічеської громади  російські окупанти призначили  Віктора Разумного, приватного підприємця та депутата Генічеської міської ради від партії «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ). Це вже третій псевдомер Генічеська з часу його окупації рф.

Колаборант, псевдомер Геніческа Віктор Разумний та будівля Генічеської РДА з прапорами рф та СРСР Колаж: investigator.org.ua

11:58 За даними розвідки Великої Британії, у наступні кілька днів війська рф, ймовірно, спробують формувати річку Сіверський Донець у районі Лимана з перспективою рухатися вглиб Донецької області до міст Слов’янськ та Краматорськ.

11:42 Україна отримає від Данії ракетні протикорабельні комплекси Harpoon наземного базування. Крилаті ракети до них, крім Данії, також нададуть Велика Британія та Нідерланди. З їх допомогою українські Збройні Сили зможуть вражати кораблі військово-морського флоту росії в Чорному морі, аби відновити там свободу судноплавства.

10:11 У Литві відбулася секретна конференція, на якій представники різних країн обговорювали сценарії подальшого існування росії без Володимира Путіна у випадку, якщо він втратить владу через своє рішення вести війну проти України.

10:00 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.05 орієнтовно склали:

особового складу – близько 30000 (+250) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1330 (+8) од,
бойових броньованих машин ‒ 3258 (+12) од,
артилерійських систем – 628 (+5) од,
РСЗВ – 203 (+2) од,
засоби ППО – 93 (+0) од,
літаків – 207 (+1) од,
гелікоптерів – 174 (+4) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+0),
крилаті ракети – 116 (+1),
кораблі /катери – 13 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2226 (+0) од,
спеціальна техніка – 48 (+0).

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на Авдіївському та Криворізькому напрямку.

08:58 Дії військ рф в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

У правовому звіті, підписаному понад 30 провідними вченими-правниками та експертами з геноциду, російську державу обвинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид, повідомляє CNN з посиланням на копію документу. Фахівці попереджають про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включаючи приклади масових вбивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізуючу антиукраїнську риторику, яку використовують високопосадовці росії.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Донецькому напрямку противник проводить активні наступальні дії. Продовжує вогневе ураження наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, завдає ракетних ударів. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.

На Лиманському напрямку ворог продовжував обстріли із мінометів і реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Озерне та Діброва. Поблизу останнього завдав авіаційних ударів. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, вів штурмові дії у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Осколонівка, Тошківка, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення. За підтримки вогню мінометів та артилерії проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Нагірне, Василівка, Комишуваха та Відродження успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Друга, Веселе, Авдіївка, Піски та Красногорівка. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах Яковлівки, Авдіївки, Веселого і Кам’янки.

На Курахівському напрямку активних наступальних дій не проводив, розгорнув на вогневих позиціях реактивну та ствольну артилерію, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Мар’їнки, Мисливського і Павлівки. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Времівка, Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське та інших. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Ольгівського. Внаслідок дій Сил оборони України ворог зазнав значних втрат та відступив в районах населених пунктів Новопіль та Новодарівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та фортифікаційному обладнанні позицій третього рубежу оборони. Внаслідок наступальних дій підрозділів наших військ ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено п’ять танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та чотири ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу «Орлан-10».

В результаті дій авіації Повітряних Сил ЗСУ знищено ротну тактичну групу противника з технікою та живою силою. На Харківщині військовослужбовці Десантно-штурмових військ збили бойовий вертоліт Ка-52.