Україна отримає від Данії протикорабельні комплекси Harpoon наземного базування – Резніков

Новини
Запуск ракети берегового протикорабельного комплексу Harpoon Фото: Defense Media Agency

Україна отримає від Данії ракетні протикорабельні комплекси Harpoon наземного базування. Крилаті ракети до них, крім Данії, також нададуть Велика Британія та Нідерланди. З їх допомогою українські Збройні Сили зможуть вражати кораблі військово-морського флоту росії в Чорному морі, аби відновити там свободу судноплавства.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Він зазначив, що спілкувався «з міністрами деяких дружніх країн, в тому числі з міністром оборони Данії».

«Можу сказати, що ми з вами отримаємо Harpoon – це спеціальні засоби ураження, протикорабельні ракети, пускові установки яких, установлені, як правило на кораблях. Але для нас зроблена особлива повага і ми отримаємо пускові установки наземного базування і до них відповідну кількість ракет Harpoon, які дають, крім Данії, ще наші дружні країни, такі як Велика Британія, Нідерланди», – сказав Резніков.

«І, я думаю, ще країни приєднаються до продовження постачання нам «пасочок» великодніх і ці «пасочки» із задоволенням будуть налаштовані якраз до ураження морської компоненти нашого ворога в Чорному морі, щоб ми нарешті встановили міжнародно визнаними законами свободу судноплавства. Тому чекаємо, що за крейсером «Москва» на дно Чорного моря підуть ще одні кораблі агресора», – додав міністр оборони.

AGM/RGM/UGM-84 Harpoon («Гарпун») — американська протикорабельна ракета. Розроблена та випускалася компанією McDonnell Douglas, наразі випускається компанією Boeing Defense, Space & Security[en]. Стандартна версія Harpoon має активну радіолокаційну систему самонаведення та наднизьку траєкторію польоту для ухилення від зенітних засобів. Існують модифікації авіаційного базування, для застосування з надводних кораблів, з підводних човнів, а також для берегової оборони.

У подальших версіях, можливості ракети були розширені для ураження як надводних, так і берегових цілей. Для ураження об’єктів на суші та кораблів Harpoon використовує інерційну навігацію за допомогою GPS. Бойова частина масою 227 кг забезпечує знищення широкого спектра цілей. Максимальна дальність застосування: 140-315 км в залежності від варіанту і модифікації.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter