Окупанти заарештували кримського татарина Азіза Файзуллаєва за коктейль із запалювальною сумішшю до будівлі сільради

Новини
Азиз Файзулаев

В окупованому Криму російські силовики заарештували кримського татарина Азіза Файзулаєва – він нібито кинув коктейль із запальною сумішшю до будівлі сільради Пушкіно (Совєтський район).

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«У тимчасово окупованому Криму вранці 07 червня 2022 року був заарештований житель села Eseniki (нині Пушкіно) району İçki (нині Совєтського району) Азіз ФАЙЗУЛАЄВ, якого російські окупанти звинувачують у тому, що він «у ніч на 5 червня кинув коктейль із запалювальною сумішшю в будівлю сільради в с. Пушкіно Радянського району». У будинку затриманого вчора ж було здійснено обшук усіх приміщень та придворних споруд. Наразі він поміщений у Сімферопольське СІЗО», – повідомив Чубаров.

Як повідомила його сестра Єльмаз, Азіз зараз перебуває в «ІТТ Совєтського району».

«На відео мій двоюрідний брат – Азіз Файзулаєв. Відео було записано без адвоката. На даний момент я не можу зв’язатися ні з Азізом, ні з його батьками. Азіза затримали. Нижче текст із так званим «щиросердним визнанням», який його змусили прочитати на У мене немає сумнівів, що на нього чинили тиск, його голос переривається, він постійно заламує руки, у нього темні кола під очима, він читає готовий текст. він точно не використовує. Він дзвонив мені кілька тижнів тому. З ним все було гаразд. А тепер я навіть не знаю, де він знаходиться», – пише вона.

«Я, Файзулаєв Азіз Ібрагімович, 5 січня 1997 народження. Хочу щиро зізнатися в тому, що 5 червня 2022 року будучи незгодним з спеціальною військовою операцією, що проводиться Російською Федерацією на території України, здійснив підпал будівлі адміністрації Пушкінського сільського поселення двома коктейлями Молотова, попередньо розбивши вікно. Хочу принести свої щирі вибачення перед кримчанами та мешканцями села Пушкіно. У скоєному щиро каюсь, обіцяю, що подібного більше не повториться. За скоєні дії відчуваю почуття сорому. Готовий понести покарання відповідно до закону».

Як додала сестра затриманого, її «брат ніколи б сам не сказав таких слів. Азіз – щирий патріот своєї країни та народу, він справедливий, чесний та добрий».

«Не вірю жодному слову з цього змученого тексту, який вони змусили його вимовити. Це «вдячне» відео з’явилося на телеграм каналі телеканалу «Крим 24» 7 червня. У тексті до відео повідомляється, що Азізу загрожує 15 років в’язниці. Аллах сіни кьорчаласин!», – пише вона.