Подробиці ліквідації генерала Кутузова та купу інформації про «1-й армійський корпус ДНР» злив телеканал Малофєєва

Новини
Ліквідований ЗСУ генерал-майор рф Роман Кутузов, який командував «1-м армійським корпусом ДНР» Фото: t.me/informnapalm / ТАСС

Подробиці ліквідації на Луганщині Збройними силами України російського генерал-майора Романа Кутузова, який командував «1-м армійським корпусом ДНР», а також інформацію про сам корпус, злив телеканал «Царьград», який належить «православному олігарху» Костянтину Малофєєву. Раніше рф заперечувала, що кадрові російські офіцери командують збройними формуваннями в ОРДЛО. 

Як повідомляється на сайті «Царьграда»,  до «1-го армійського корпусу ДНР», яким командував Кутузов, входять п’ять бригад і три полки. Фактично корпус є підрозділом російських окупаційних військ, що дислокується на окупованій території Донецької області.

За інформацією «Царьграда», 5 червня окремі підрозділи корпусу розпочали бій за село Миколаївка за 15 км на південь від Лисичанська. Село має стратегічне значення для блокування траси Лисичанськ – Сіверськ, якою ЗСУ отримують боєприпаси та у разі потреби могли відступити для передислокації.

Як стверджується, російські війська змогли прорвати українську оборону та вийти на перехрестя стратегічної траси, але потім зустріли потужну контратаку ЗСУ, під час якої і було знищено Кутузова.

При цьому російський військовий експерт полковник Михайло Тимошенко в ефірі радіо «КП» припустив, що російського генерала відстежили по радіозв’язку та цілеспрямовано завдали удару. «Штабна група – БТР, два броньовані «Тигра» – і станція зв’язку висунулися до передової та потрапили під обстріл», – сказав Тимошенко.

При цьому телеканал висунув версію, що «в радіоперехопленнях можуть брати активну участь сили НАТО».

З 2002 по 2010 рік Кутузов у званні полковника командував 38-ю гвардійською бригадою зв’язку ВДВ, що базувалася в Щолківському районі Підмосков’я. Підрозділ брав участь у війнах у Чечні та Грузії.

«Інформація про його діяльність у 2014–16 роках закрита. Є відомості, що він на той час був у підпорядкуванні героя Росії Валерія Григоровича Асапова», – повідомляє «Царгород».

За даними МО України, в цей час генерал Асапов брав участь у збройному конфлікті на південному сході України на посаді командувача «1-го армійського корпусу ДНР», у зв’язку з чим був внесений до санкційних списків.

У 2017-18 роках Кутузов командував 5-ою загальновійськовою армією, розгорнутою на Далекому Сході. Потім виконував обов’язки командира, а пізніше був начальником штабу 29-ї загальновійськової армії. У 2019 році Кутузов командував російським угрупуванням військ у Сирії. «Його часто відправляли в бойові відрядження, особливо тули, де було гаряче», – пише пропагандистське видання.

Нагадаємо, 5 червня на Луганщині українські захисники ліквідували російського генерал-майора Романа Кутузова (позивний «Туман»). Він став шостим російським генералом, що загинув після повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого. Росія підтверджує загибель  лише чотирьох генералів.

Як повідомлялося, українські захисники ліквідували під Харковом російського генерал-майора Віталія Герасимова, начальника штабу і першого заступника командувача 41 армії Центрального військового округу росії. За даними ГУР Міноборони, він отримав медаль «за повернення Криму», брав участь у другій чеченській війні, російській військовій операції в Сирії.

11 березня українські воїни знищили командувача 29-ї армії Східного військового округу рф генерал-майора Андрія Колеснікова.

15 березня бійці полку Нацгвардії України «Азов», які захищають Маріуполь від військ рф, ліквідували генерал-майора ЗС рф. У полку опублікували фотографії тіла генерала з погоном, шевроном та іконами, які йому не допогли. Ним виявився командир 150-ї мотострілецької дивізії Олег Мітяєв.

19 березня українські захисники знищили на аеродромі в Чорнобаївці під Херсоном командувача 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу Збройних сил рф генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.

25 березня ЗСУ знищили у Чорнобаївці під Херсоном генерал-лейтенанта та командувача 49 армії рф Якова Рєзанцева.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter