Терористи у «ДНР» засудили до смертної кари двох британців та мароканця, які боронили Україну від окупантів

Новини
Британець Шон Піннер, марокканець Саадун Брагім та британець Ейден Аслін, окупований Донецьк, 09.06.2022 Фото: РИА Новости

Так званий «Верховний суд ДНР» в окупованому Донецьку засудив до смертної кари громадян Великої Британії Ейдена Асліна та Шона Піннера, а також громадянина Марокко Брагіма Саадуна, які захищали Україну від загарбників. Всі троє переїхали до України та підписали контракти із ЗСУ ще до початку повномасштабного вторгнення рф і тому є комбатантами та захищені Женевською конвенцією.

Вони були взяті в полон військами рф, пишуть російські пропагнадиські ЗМІ.

«Суд» визнав іноземців винними у «вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою ДНР», а також у «проходженні навчання з метою здійснення терористичної діяльності».

Терористи твердять, що іноземці нібито «визнали свою провину». Також вони повідомляють, що ті матимуть місяць на «апеляцію».

Всі троє – військовослужбовці ЗСУ. Контракт зі Збройними силами вони уклали ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Ейден Аслін та Шон Піннер потрапили в полон в Маріуполі в середині квітня. Брагім Саадун – 12 березня у Волновасі.

Як пише BBC, влада Британії вже раніше закликала так звану «ДНР» «поставитися з милосердям» до британців, що потрапили в полон. А заступник прем’єра країни Домінік Рааб обіцяв подати всі необхідні скарги, аби заперечити вирок. Самі Шон Піннер та Ейден Аслін прем’єра просили Бориса Джонсона допомогти з їхнім обміном на нардепа Віктора Медведчука, голову української партії «Опозиційна платформа – За життя», якого заарештували в Україні за підозрою в держзраді.

В МЗС України заявили, що всі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних сил України, є військовослужбовцями ЗСУ. «Згідно з міжнародним гуманітарним правом, на них поширюється правовий статус комбатантів. Усі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють в полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти стосовно них насильство, залякувати або негуманно поводитися», – заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, так званий «судовий процес» над військовослужбовцями ЗСУ на окупованих українських територіях є нікчемним.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила смертні вироки псевдосуду в окупованому Донецьку щодо громадян Британії і Марокко.

«Рішуче засуджую смертні вироки, оголошені сьогодні в окупованому українському Донецьку. Смертна кара – це явище, несумісне з людською гідністю, це є нелюдським і таким, що принижує гідність поводженням. Смертній карі немає місця на європейському континенті», – заявила генсек Ради Європи.

Від імені організації вона закликала до поваги загальноєвропейських принципів щодо прав людини.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter