Окупований рф південь України. Огляд подій за 10 червня

Новини
Прибуття біженців з окупованих територій у Запоріжжя Фото: facebook.com/zoda.gov.ua

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 10 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— На Херсонщині окупаційні війська і їх посіпаки з колаборантської влади розпочали нову хвилю підготовчих заходів до референдуму про приєднання до росії.

— Тим часом на лінії зіткнення противник продовжує ведення бойових дій на зайнятому рубежі, укріплює позиції, підтягує озброєння і мінує територію. В окупованих населених пунктах багато замінованих полів, доріг, мостів.

— На Херсонщині авіація ЗСУ завдала серію ударів по опорному пункту, місцям скупчення техніки та особового складу, по налаштованій понтонній переправі та польовим складам російської армії — оперативне командування «Південь».

— На Миколаївщині тривали обстріли Березнегуватської громади. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється. Широківська та Інгульська громади зазнали обстрілів переважно по сільськогосподарським угіддям поза населеними пунктами.

— Проводячи розмінування територій, що піддавалися обстрілам, миколаївські піротехніки вперше зіштовхнулись з уламками протикорабельної ракети.

Всі факти прояву ворожої агресії проти України ретельно документуються і розслідуються в рамках кримінального провадження.

— Протягом ночі нашими підрозділами в ході бойових дій знищено 20 окупантів, гаубицю «Мста-Б» та 3️ БТРи

— Загроза ракетних ударів з моря залишається високою. 40 крилатих ракет напоготові, також в готовності 1️ ВДК.

***

Чеський виробник сільгосптехніки BEDNAR скасував гарантію на техніку аграрія з Каховського району Едуарда Репілевського

У повідомленні на сторінці компанії йдеться про те, що висновок про колабораційну діяльність депутата Херсонської обласної ради від ОПЗЖ Репілевського зроблено через його публічні заяви.

Центр журналістських розслідувань 16 травня оприлюднив інформацію, що депутат Херсонської обласної ради від ОПЗЖ Едуард Репілевський закликає аграріїв реєструватись в окупованому рф Криму і поставляти туди свою продукцію. Син і бізнеспартнер колаборанта Данило Репілевський — депутат обласної ради від «Слуги народу».

***

Волонтери Червоного Хреста щоденно опікуються 250 жителями Херсона, з допомогою веловолонтерів, доставляючи продуктові набори.

***

Дії росії з вивезення українського зерна спрямовані не тільки на розграбування нових окупованих територій України та збут у треті країни через закриті кримські порти, вони можуть спричинити голод, що є воєнним злочином.

Про це керівник прокуратури АР Крим і Севастополя Ігор Поночовний повідомив у коментарі Центру журналістських розслідувань.

***

Херсонська обласна прокуратура повідомила про підозру у викраденні та побитті журналіста Олега Батуріна так званому «раднику голови ДНР».

За даними слідства, «радник» змовився із представником окупаційної влади, і наказав викрасти журналіста газети «Новий день». Вони були незадоволені громадянською позицією та професійною діяльністю журналіста.

На своїй сторінці у facebook Олег пише, що підозрюваний — Валентин Мотузенко.

***

У Херсоні через відсутність зв‘язку і Інтернету не працюють банкомати. Зняти готівку можна тільки в кафе, магазинах і на ринку під певний процент, розповідають кореспонденти Суспільного.

***

У Мелітополі окупанти вирішили урочисто відновити роботу історії Радянського Союзу

Перерізав червону стрічку у музеї новий директор Євген Горлачов. Про це повідомляє РІА-Мелітополь.

***

На більшості території Запорізької області у ці вихідні діятиме продовжена комендантська година

Про це повідомили у Запорізькій ОВА.

Так, комендантська година на три доби вводиться на території районів Запорізької області.

— Василівського району

— Бердянського району

— Мелітопольського району

— Пологівського району

Комендантська година на цих територіях розпочнеться о 22:00 11 червня та закінчиться о 05:00 13 червня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter