Абітурієнти з тимчасово окупованих територій зможуть вступити до українських вишів

Новини
Фото: investigator.org.ua

Абітурієнти з тимчасово окупованих територій України зможуть вступити до українських вищих навчальних закладів. Також вони зможуть скористатися квотою на вступ.

Про це повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина у Telegram.

«Вступники, які не мають можливості виїхати з окупованих територій і скласти НМТ (національний мультипредметний тест – ред.), зможуть пройти вступні випробування у форматі дистанційної індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу. Якщо дитина хоче вступити на контракт – достатньо буде подати лише мотиваційний лист», – написала Гришина.

Вона додала, що вступники, які отримають позитивні результати на вступних випробуваннях, зможуть скористатись спеціальною квотою (квота-2) у вишах або гарантовано вступити до закладів фахової передвищої освіти

«Наша держава бореться за кожного українця! І зробить все можливе, аби кожна українська дитина могла отримати освіту та будувати своє майбутнє саме в Україні!», – наголосиал Гришина.

Як повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, за даними УЦОЯО майже 230 тисяч потенційних учасників НМТ підтвердили намір пройти тестування. В Україні тест готові складати понад 201 тисяч осіб, за кордоном – майже 28 тисяч.

Ті, хто до 7 червня не зміг підтвердити участі в НМТ, зможуть узяти участь у додатковій сесії тестування, реєстрація на яку триватиме до 20 червня.

Він зазначив, що остаточно визначитися з вибором міста, країни, а також за потреби змінити населений пункт учасники зможуть на другому етапі, що розпочнеться 21 червня та триватиме до 7 липня.

Можливість завантажити запрошення-перепустку з’явиться після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ (після 12 липня). У перепустці буде зазначено дату, час і місце основної сесії.