Окупований рф південь України. Огляд подій за 13 червня

Новини
Прапор рф на будівлі Херсонської ОДА, окупований Херсон Фото: РИА Новости

Огляд найважливіших новин за понеділок, 13 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— ЗСУ поступово змушують ворога вивільняти позиції і перевіряти на міцність другий і третій рубіж оборони, а подекуди й відступати далі.

— На Херсонщині практично весь Бериславський район перебуває під обстрілами. Відступаючи, окупанти вдаються до мародерства й знущань над місцевими мешканцями.

— Намагаючись залякати населення й налаштувати проти української влади, російські окупанти поширюють фейки про знайдене у Скадовську Херсонської області покинуте поховання сибірської виразки. Але всі епізоотично неблагополучні пункти на Херсонщині відпрацьовані, локалізовані та законсервовані, тож загрози не являють. А найбільша небезпека, яка зараз панує в регіоні — це окупаційні війська.

— На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони. Основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, контрбатарейній боротьбі, нарощуванні бойових можливостей резервних формувань та системи протиповітряної оборони на напрямку, інженерному обладнанні оборонних рубежів та позицій.

— З метою уточнення положення наших військ вів повітряну розвідку БпЛА у районі Давидового Броду.

— Російський агресор блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

***

Каховські підприємці не поспішають реєструватися в окупаційних «адміністраціях» попри погрози конфіскації.

З 9 тисяч зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності на співпрацю пішли близько 1,3 тисячі, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

***

Окупанти видали зарплату працівникам колонії № 90 у рублях

Про це сказав керівник Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута в інтерв’ю виданню «Главком».

За місяць роботи працівникам колонії заплатили по 42 тисячі рублів.

***

Депутату та колаборанту Віталію Булюку повідомлено вже третю підозру

Прокурори змінили підозру, тепер в ній також йдеться щодо факту добровільного зайняття посади так званого «заступника голови військово-цивільної адміністрації» Херсонської області Булюком.

Раніше відомий своїми корупційними історіями депутат Херсонської обласної ради Віталій Булюк, який очолював за часів Януковича Херсонську митницю і вважається тіньовим хазяїном Скадовського порту, отримав від окупантів посаду «заступника голови» окупаційної адміністрації області.

«Гауляйтер» Володимир Сальдо під час наради представив Булюка іншим колаборантам як свого заступника.

Віталій Булюк, фото: bz.ks.ua

***

Російські окупанти примушують аграріїв Херсонщини здавати закупникам з Криму 70 % врожаю

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Поблизу Нової Каховки та Берислава Херсонської області ворог примушує населення здавати закупникам з Криму 70 % врожаю. Закупівельні ціни подекуди становлять близько 10 % від роздрібної ціни. Одночасно діє заборона вивезення врожаю на території, підконтрольні Україні. Відомі випадки, коли підприємці роздають полуницю та черешню населенню безкоштовно», — йдеться у повідомленні відомства.

***

Російські музиканти з гурту «Зємлянє» після «гастролів» у Херсоні потрапили в ДТП

Після концерту у Херсоні автобус з «Зємлянами» дивом розминувся з вантажівкою на трасі в Криму та вилетів у кювет. Російські ЗМІ повідомляють, що ніхто з «музикантів» не постраждав.

Соліст колективу Андрій Храмов повідомив, що водій їхнього транспортного засобу, можливо, задрімав за кермом.

«Швидше за все, чи водій заснув наш, чи не впорався з керуванням. Ми буквально пролетіли дорогу, пролетіли крізь трасу і трохи на стовп не налетіли, а люди, звичайно, мчали цією трасою. Слава богу, фура, — ​​молодець водій, — пригальмувала. Було б дуже сумно, бо він прямо в середину автобуса летів», — розповів артист тг-каналу «Підйом».

***

У Запорізькій області російські окупанти викрали з території ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» 54 вантажні вагони з алгомераційною рудою загальною вагою 3240 тонн.

«Окупанти на захоплених територіях продовжують грабувати місцеве населення і незаконно конфісковувати майно підприємств. В селищі Мала Білозірка Василівського району з території залізорудного комбінату дикуни з росії викрали 54 вантажні вагони з алгомераційною рудою, загальною вагою 3240 тонн, також рашисти заволоділи вантажним автомобілем «Камаз», — йдеться у повідомленні Сил оборони Запорізького краю.

***

Окупанти зруйнували дитячий будинок сімейного типу у Херсонській області

Про це написав у facebook волонтер Володимир Багненко.

«По дитячому будинку сімейного типу в Нововоронцовці гатили цілеспрямовано. Тричі. Таке відчуття, шо точно знали куди і хтось наводив. Бо всі дома поруч цілі. Там жило 22 дитини, але встигли виїхати. P.P.S. Уточнення для всіх. Гатили не вчора, не сьогодні. Це було кілька місяців тому, на початку війни», — йдеться у повідомленні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter