Окупований рф південь України. Огляд подій за 14 червня

Новини
Наслідки підриву військового складу окупантів у Новій Каховці, 14.06.2022

Огляд найважливіших новин за вівторок, 14 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— Вночі, намагаючись повернути втрачені позиції, окупанти продовжували обстріл сусідніх регіонів із території Херсонщини. реактивними системами залпового вогню «Смерч» та «Ураган» вдарили по Криворізькому району та по Миколаєву. За результатами обстрілів постраждалих немає.

— Протягом доби продовжувалися спроби повітряної розвідки за допомогою БПЛА. На додачу до збитого ранком над Миколаєвом «Орлана-10», на Херсонщині зенітно-ракетним підрозділом «заземлено» вщент ще один, а зі стрілецької зброї дістали і звичайний квадрокоптер.

— В цілому ж під час виконання вогневих завдань, в тому числі і нашими ракетно-артилерійськими підрозділами, противнику завдано втрат у кількості 28 рашистів, та 10 одиниць техніки, серед яких крім повітряних «розвідників», гаубиця «Мста-Б», командно-штабна машина, 5 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки. Результати 2 авіаційних ударів на Миколаївщині та Херсонщині по скупченню живої сили й ворожої техніки уточнюються

***

ЗСУ ведуть запеклі бої за Давидів Брід

Експерти Інституту вивчення війни (США) пишуть, що ЗСУ продовжують поступово атакувати позиції російської армії на східному березі річки Інгулець та на північному заході Херсонської області. Тривають бої за населений пункт Давидів Брід.

***

Самопроголошеному «головлікарю» Херсонської обласної дитячої лікарні оголосили про підозру

Заступнику генерального директора з медичної частини Херсонської обласної дитячої лікарні Віктору Бурдовіцину оголосили про підозру у державній зраді. Колаборант з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну співпрацював із ворогом.

Віце-спікер Держдуми Ганна Кузнєцова та Віктор Бурдовіцин

За даними слідства, на початку березня Бурдовіцин, виконуючи обов’язки директора закладу охорони здоров’я, добровільно погодився на співпрацю зі співробітниками спецслужб РФ та представниками окупаційної влади країни-агресора.

Він повідомив представникам країни-агресора, що в архів дитячої лікарні передана на зберігання медична документація з картками та особовими справами співробітників Головного управління Нацполіції в Херсонській області. Після цього окупанти отримали доступ до конфіденційної інформації про співробітників поліції регіону.

***

Колаборанти Херсонщини роблять низку заяв, з яких випливає «управлінська» неспроможність окупаційного режиму на півдні України — Асоціація реінтеграції Криму

колаборант Кирило Стремоусов постійно погрожує «покараннями» українським чиновникам, педагогам та медикам Херсонщини, які відмовляються від протиправного співробітництва з окупантами. Це означає що окупанти наразі, як й два місяці тому, неспроможні приховати повну відсутність підтримки їх злочинів з боку усіх верств населення регіону.

Колаборант Володимир Сальдо учергове злочинно пообіцяв утворити у Херсоні «поліцію», при чому він прямо визнав «нестачу фахівців» та заявив про спрямування до окупованого регіону з цією метою «добровольців з росії».

Це також означає, що за три місяці окупації на Херсонщині загарбники не отримали підтримки з боку поліцейських, які евакуювалися або ж не змогли залишити регіон, та й з боку ветеранів українських правоохоронних органів.

Тому злочинну «поліцію» окупанти планують формувати саме з числа російських загарбників.

***

До Херсонського державного університету зайшли озброєні військові РФ і призначили «керівників»

Співробітники навчального закладу залишили робочі місця і будуть обов’язки дистанційно за українським законодавством — ректор ХДУ Олександр Співаковський.

***

Восьмий апеляційний адміністративний суд виніс рішення про заборону партії колишнього міського голови Херсона «Блок Володимира Сальдо» та партії «Держава», до якої належить ще один херсонський колаборант Кирило Стремоусов

Про це повідомляє ЧЕСНО.

«Треба розуміти, що партії можуть оскаржити рішення. Ми вже стали свідками того, як сьогодні перенесли судове засідання через зустрічний позов від партії Вітренко», — зазначає провідний аналітик з партійних фінансів Ігор Фещенко.

***

Російські військові у Херсоні викрали проректора Херсонського державного університету Максима Вінника

Сталося це біля гуртожитку ВИШу, вже після захоплення головного корпусу університету. За словами очевидців, команду схопити Вінника озброєним людям дала Тетяна Томіліна, яка керувала захопленням ХДУ, повідомляє Мост.

Максима вивезли у невідомому напрямку. Колеги Максима вже підтвердили МОСТу затримання і додали, що Максим Вінник має інвалідність і потребує постійної медичної допомоги.

***

За попередньою інформацією, у Новій Каховці було попадання у склад боєприпасів окупантів

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter