Правоохоронці розслідують 300 проваджень за фактами держзради та колабораціонізм на Херсонщині – Олексій Даниляк

Новини
Фото: facebook.com/pho.gov.ua

У провадженні органів досудового розслідування Херсонської області перебуває 144 провадження за фактами державної зради та понад 150 за колабораційну діяльність. 22 особам вже повідомлено про підозру.

Про це перший заступник керівника прокуратури Херсонської області Олексій Даниляк повідомив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).

«У провадженні підрозділів органів досудового розслідування Херсонської області 144 кримінальних провадження, які стосуються фактів державної зради. Також більше 150 кримінальних правопорушень, які пов’язані саме з колабораційною діяльністю. Коли йдеться про вже повідомлені підозри, станом на сьогодні 22 особи притягнуті за цими фактами», – сказав Даниляк.

За його словами, обласна прокуратура відкриває провадження за повідомленнями ЗМІ і повідомленням місцевих мешканців, які залишаються в окупації або виїхали на підконтрольну Україні територію.

«Кожен такий факт потребує ретельної перевірки, в тому числі із застосуванням негласних слідчих розшукових дій. Ще й тому, що стаття (стаття 111-1 ККУ – ред.) для нас нова і є доволі тяжкою, передбачає суворе покарання. Ми стоїмо на захисті конституційних прав громадян, щоби жодна невинувата людина до відповідальності притягнута не була», – наголосив Даниляк.

Він також зазначив, що в окремих районах Херсонщини збір інформації про злочини окупантів і колаборантів, зокрема й про таємні тюрми, де вони незаконно утримують і катують українців, ускладнений тим, що російські військові заблокували український мобільний зв’язок та інтернет.

«В Генічеську телефонний зв’язок та інтернет-трафік повністю моніториться російськими спецслужбами та військовими. Відповідно є великі складнощі з відвертим спілкуванням з людьми. Більшість потерпілих, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, намагаються уникнути будь-яких розмов і згадок про місця незаконного утримання наших громадян», – додав перший заступник очільника прокуратури Херсонщини.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter