Власника служби таксі з Нової Каховки окупанти призначили «керувати» місцевим асфальтовим заводом

Новини
Владимир Стародубцев

Російські загарбники почали привласнювати комунальні та приватні підприємства на тимчасово підконтрольній їм території Херсонщини і «призначати» там своїх ставлеників. Окупанти заявили про «перезапуск» новокаховського асфальтового заводу, який входить до структури комунального підприємства «Новокаховське шляхово-експлуатаційне управління». «Відповідати» за це буде Володимир Стародубцев, який проголосив себе «директором» заводу. 

Про це повідомили російські пропагандистські ресурси, передає Центр журналістських розслідувань.

«До приходу росії завод трошки працював, хотілося б трохи краще. Але зараз буде стабільно працювати», – заявив Володимир Стародубцев.

За його словами, російські загарбники залишили працювати директора КП «Новокаховське ШЕУ» Анатолія Гуртового, який нібито почав співпрацювати з окупаційною адміністрацією міста.

Як розповів пропагандистським ресурсам співробітник асфальтового заводу Сергій Ващенко, на виробництві асфальту задіяні дві людини, а також вантажники. Сам завод, як стверджують пропагандисти, може виробляти до 160 тон асфальту на день.

Джерела Центру журналістських розслідувань у Новій Каховці повідомили, що самопроголошений «директор» комунального асфальтового заводу не має жодного відношення до цієї сфери. Стародубцев Володимир Вікторович, 10 січня 1973 року народження, з 2001 року займається приватним бізнесом і володіє в Новій Каховці службою таксі. У 2021-2022 роках Каховська центральна міська лікарня імені родини Панкеєвих замовила у нього послуги на перевезення службових осіб і лікарів на загальну суму 65 тисяч гривень.

«З перших днів вторгнення російських окупантів до Нової Каховки у Володимира Стародубцева була «ксива», яка дозволяла йому безперешкодно проїжджати через їхні блокпости. Ми ще тоді дивувались, де він дістав перепустку з печаткою орків. Раніше він ніколи особливо не брав участі в політичному житті нашого міста. Хіба що в 2020 році балотувався до Новокаховської міськради від «Блоку Володимира Сальдо», – на умовах анонімності розповів житель Нової Каховки.

На думку нашого співрозмовника, головною причиною співпраці Стародубцева з окупантами могло стати бажання не сплачувати кредити. 

«Його у них було дуже багато. Всі свої машини таксі він брав у кредит. І завжди скаржився на нестачу грошей, бо весь свій заробіток він вкладав у квартиру. А її він хотів мати найдорожчу, «найкрутішу» і з найдорожчим ремонтом. Це була мрія його життя», – сказав житель міста.

Наявність у себе чималих кредитів визнав і сам Володимир Стародубцев. 

«Я завжди працював заради роботи. Як почав 20 років з кредитів, так у них сиджу й досі», – підтвердив він.

Сам асфальтовий завод КП «Новокаховське ШЕУ» працював постійно і зупинився 24 лютого внаслідок збройної агресії росії. Тільки в 2019 році з місцевого бюджету на капітальні видатки, куди входять і всі види ремонтів доріг у громаді, виділили більше 60 млн грн. Крім того, міськрада постійно приймала рішення про виділення коштів на роботу самого ШЕУ.

Раніше окупанти заявили про свій намір запровадити «процедуру управління» всіма об’єктами та майном на території тимчасово контрольованої ними Херсонської області. І свої погрози вони вже почали втілювати. Приміром, у Новій Каховці вони віджали супермаркет «АТБ» і пригрозили, що те саме зроблять найближчим часом у сусідніх Каховці і Таврійську. А в Херсоні вони привласнили приватний гіпермаркет «Епіцентр» і заявили, що віднині він має «повне державне фінансування російської федерації».

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter