Заможні росіяни намагаються втекти з країни – розвідка Британії

Новини
Фото: Reuters

За даними британської розвідки, попри те що більшість росіян кажуть соціологам, що вони підтримують «спеціальну військову операцію», як в росії називають війну проти України, частина населення як активно, так і пасивно демонструє свою опозицію, а заможна категорія росіян з усіх сил намагається покинути країну.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«Скептицизм щодо війни, ймовірно, особливо сильний серед російської бізнес-еліти та олігархів. Заявки на міграцію свідчать про те, що 15 000 російських мільйонерів (у доларах США), ймовірно, вже намагаються покинути країну», – йдеться у повідомленні.

Серед мотивів заможних росіян виїхати з країни є як особистий протест проти російського вторгнення, так і намір уникнути фінансового впливу санкцій, накладених на рф.

«Якщо ця міграція триватиме, то вона, ймовірно, посилить довгострокову шкоду, завдану війною економіці росії», – вважають у розвідці Британії.

Як повідомлялось, 6 квітня США разом з G7 та ЄС ввели нові санкції проти дочок президента рф Путіна, найбільших банків рф Альфа-банку та Ощадбанку, а також заборонили все нові інвестиції в Росію.

7 квітня США запровадили санкції проти російської алмазодобувної компанії «Алроса» та 28 дочірніх підприємств АТ «Об’єднана суднобудівна корпорація» (ОСК). Загалом у списку 29 організацій.

8 квітня Євросоюз застосував п’ятий пакет санкції проти рф у відповідь на звірства, вчинені російськими військовими у Бучі. Зокрема, Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних з росії у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію росії проти України. До санкційного списку, зокрема, потрапили російські олігархи Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, а також доньки президента рф Володимира Путіна.

2 червня посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго. 3 червня шостий пакет економічних і персональних санкцій ЄС, спрямованих проти росії та білорусі, набув чинності.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter