ЗСУ здійснюють контрнаступ у напрямку Ізюма, щоб відвернути російські війська від Слов’янська

Новини
война

Українські сили ведуть контрнаступ на північний захід від Ізюма, щоб відвернути російські війська від наступу на Слов’янськ. Також українські війська прагнуть порушити російські шляхи постачання.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як пише ISW, у цьому контрнаступі ЗСУ досягли незначних успіхів.

Російські війська за останні 48 годин, ймовірно, відновили свої зусилля щодо наступу на південь від Ізюма з метою заглибитись у Донецьку область та оточити район навколо Сєверодонецька з півночі, йдеться у щоденному зведенні британської розвідки.

Також повідомляється, що із 14 червня офіційні особи рф та сепаратистів заявляють, що вони намагаються створити гуманітарні коридори, щоб цивільні особи могли евакуюватись із Сєверодонецька.

«рф має прецедент, як раніше в кампанії в Україні, так і в Сирії, використання односторонньо оголошених «гуманітарних» коридорів як механізм для маніпулювання простором бойових дій та примусового переміщення населення», – наголошується в заяві.

Варіанти залишити місто обмежені руйнуванням мостів, але запропонований рф маршрут приведе їх до міста Сватів, углиб окупованої рф території.

«Якщо мирні жителі, які потрапили в пастку, не приймуть пропозицію вийти через коридор, росіяни, найімовірніше, використають це як виправдання, чому вони майже не роблять різниці між ними та будь-якими українськими військовими цілями в цьому районі», – наголошується у зведенні.

У Сєверодонецьку тривають бої, росіяни безуспішно намагалися вести штурмові дії за межами міста, повідомив глава ОВА Сергій Гайдай.

«Вони повторно, ще раз і ще раз, обстрілюють територію біля усіх мостів, які і так вже не придатні для пересування. Відкрили вогонь по Синецькому та Павлограду поблизу Сєверодонецька. Чергові руйнування на «Азоті» – тепер на території транспортного цеху. Двічі масовано обстріляні житлові квартали поблизу колишнього заводу «Донсода» в Лисичанську. 13 будинків зруйновано у Гірському, ще 14 – у Врубівці», – йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що противник обстріляв зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню Метьолкіне, Устинівку, Миколаївку, Білогорівку, Воронове, Золоте та Троїцьке.

«Завдано авіаударів у районах Сиротиного та Борівського. Поблизу Сиротиного та Метьолкіного наші воїни успішно відбили штурм. Окупант з втратами відійшов на раніше займані позиції. Як і неподалік Гірського.

За підтримки артилерії росіяни здійснили штурмові дії неподалік Ниркового. Українські воїни вогнем змусили їх відмовитись від цієї ідеї», – написав Гайдай.

Повідомляється, що вчора п’ятьох осіб, які були поранені за останні дні, госпіталізовано до лікарень Дніпропетровщини: «Серед них чотири лисичанина і один сєвєродончанин, який потрапив під обстріл у Лисичанську».

На Харківському напрямку ворог намагається не допустити виходу Сил оборони на державний кордон України та в тил російського угруповання військ, що діє на Слов’янському напрямку, йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter