До ЗСУ надійшли німецькі САУ Panzerhaubitze 2000 з підготовленими екіпажами – Резніков

Новини
САУ Panzerhaubitze 2000 Фото: Bundeswehr

До Збройних сил України надійшли німецькі самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze2000 з підготовленими українськими екіпажами. Це вже шостий вид артилерії калібру 155 мм, який посилює українську оборону.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков на своїй сторінці у Facebook

«В українській артилерійській родині з‘явилися німецькі Panzerhaubitze 2000 з підготовленими українськими екіпажами. Важливо. Це вже 6-й вид артилерії 155-мм калібру, який посилює нашу оборону. Наші воїни вже б’ють ворога з допомогою M777, FH70, M109, AHS Krab та Caesar. Відтепер до цього «клубу найкращих» долучився й PzH 2000», – написав Резніков.

Він також висловив впевнення, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний «на всі 100% ефективно застосує їх на полі бою» та подякував українським артилеристам, «які вже стали всесвітньою легендою».

«Також хочу подякувати німецьким партнерам за підтримку, на збільшення якої ми продовжуємо розраховувати. Поява PzH 2000 – це приклад кооперації на підтримку України. Дуже ціную зусилля моєї колеги – міністра оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт і з задоволенням дякую Нідерландам та Кайсі Оллонґрен», – додав міністр оборони.

Загалом Україна матиме повноцінний дивізіон PzH 2000 з 12 САУ. Сім з них передає Німеччина, ще п’ять – Нідерланди.

Німецька САУ Panzerhaubitze 2000 створена на базі танка Leopard-2 і випускається серійно з 1998 року. У передній частині корпусу розташований 8-циліндровий дизельний двигун рідинного охолодження з турбонаддувом потужністю 1000 к.с. Три паливні баки загальною ємністю 1000 літрів забезпечують запас ходу в 420 км за умови руху по шосе на максимальній швидкості 67 км/год.

Штатний екіпаж САУ налічує 5 осіб – командир, механік-водій, навідник та два заряджаючих. Місце механіка-водія розташоване ближче до правого борту. Інші чотири члени екіпажу розміщуються в башті.

Основним озброєнням PzH 2000 є 155-мм гаубиця з довжиною ствола 52 калібри (трохи більше 8 м), встановлена в башті кругового обертання. Гаубиця оснащена автоматом заряджання на 60 пострілів, що забезпечує високу скорострільність гармати – 12 пострілів за хвилину. Заряджання може відбуватися як вручну, так і в напівавтоматичному та автоматичному режимах. Кут наведення на ціль гармати становить від -2,5° до +65°.

Максимальна дальність ведення вогню стандартним снарядом становить 30 км, снарядом з донною насадкою – близько 35 км, активно-реактивними боєприпасами – 40 км. Разом з тим, гаубиця може вести вогонь і з застосуванням традиційних зарядів «натовського» стандарту.

Додаткове озброєння САУ PzH 2000 складається з 7,62-мм кулемету MG3 і 8 гранатометів. Боєкомплект самохідки включає 60 артилерійських снарядів, 48 повних метальних зарядів, а також 2000 набоїв до кулемета і 8 димових гранат для гранатометів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter