Війна Росії проти України: хроніка 25 червня

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: Facebook Міноборони України

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:25 Війська рф увечері 25 червня завдали ракетний удар по місту Сарни на Рівненщині. Ракети влучили у СТО та комплекс для ремонту автомобілів. Загинуло троє цивільних осіб, ще четверо отримали поранення.

19:30 Війська рф 25 червня захопили Сєвєродонецьк, підрозділи Збройних сил України, які захищали місто, відійшли на більш підготовлені для оборони позиції. Місцеві жителі можуть залишити місто лише у бік окупованої території.

18:50 У Маріуполі російські окупанти за наводкою священників РПЦ вилучили та спалили всі книжки бібліотеки храму Святителя Петра Могили Православної церкви України, зокрема, декілька унікальних примірників україномовних видань.

16:51 У Херсоні російські окупанти проводять інвентаризацію житлового фонду, особливо цікавляться квартирами та будинками, власники яких змушені були тимчасово виїхати. Вони перевіряють, чи не ховаються там «підпільники», а також заселяються у порожні квартири.

15:59 США у 13-му пакеті додаткової військової допомоги у розмірі $450 млн, який був оголошений 23 червня, нададуть Україні 18 патрульних катерів для захисту і контролю річок та морського узбережжя.

14:13 Ракетні удари, які в ніч на 25 червня завдавались російською авіацією з території Білорусі по об’єктам у Київській, Чернігівській та Сумській областях, – це масштабна провокація росії з метою подальшого втягнення Мінська у війну проти України.

13:38 Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний показав, як передані США реактивні системи залпового вогню M142 HIMARS застосовуються українськими артилеристами на передовій.

12:22 З початку червня вище командування росії відсторонило кількох генералів з ключових оперативних командних посад у війні проти України.

11:37 Внаслідок повномасштабної збройної агресії рф в Україні загинули 339 дітей, ще понад 611 дітей отримали поранення.

10:50 Війська рф вранці 25 червня з акваторії Чорного моря завдали ракетний удар по військовому об’єкту на території Яворівського району на Львівщині. Внаслідок обстрілу четверо людей отримали поранення.

10:12 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.06 орієнтовно склали:

особового складу – близько 34700 (+170) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1511 (+4) од,
бойових броньованих машин ‒ 3645 (+8) од,
артилерійських систем – 764 (+5) од,
РСЗВ – 241 (+0) од,
засоби ППО – 99 (+0) од,
літаків – 217 (+1) од,
гелікоптерів – 184 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 626 (+4),
крилаті ракети – 137 (+0),
кораблі /катери – 14 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2560 (+7) од,
спеціальна техніка – 60 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Курахівському напрямках.

09:41 Російська авіація з території Білорусі вранці 25 червня завдала ракетні удари по військовим об’єктам біля Житомира. Є руйнування військової інфраструктури. За попередніми даними, загинув військовий, ще один отримав поранення.

09:04 У Чорному морі через російську агресію продовжують гинути дельфіни. Осліплені дією гідролокаторів та вибухами, тварини втрачають орієнтацію і не мають можливості ловити рибу і тому гинуть від голоду.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по військових та критичних об’єктах цивільної інфраструктури на території України.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих позицій. Здійснив артилерійські обстріли по елементах інфраструктури в районах міста Харкова та В’ялівського водосховища. Дії ворожої штурмової групи в районі населеного пункту Уди наші воїни рішуче придушили. Противник відійшов. Завдав авіаудару з вертольотів Ка-52 в районі населеного пункту Явірське.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на веденні наступу в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина. Ворог обстріляв наші позиції поблизу Нової Дмитрівки, Хрестища, Дібровного та Богородичного. Намагається вести штурмові дії в напрямку Довгеньке – Мазанівка, бій триває. Завдав авіаудару неподалік Дібровного.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та проведенні перегрупування військ.

На Краматорському напрямку активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження наших підрозділів із мінометів та реактивної артилерії у районах Райгородка і Стародубівки.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Спірне та Вовчоярівка. Завдали авіаудару в районі Лисичанська, намагалися блокувати місто з півдня. З метою витіснення наших підрозділів ворог вів штурмові дії в районах населених пунктів Метьолкіне, Сиротине та Воронове.

На Бахмутському напрямку українські воїни зупинили наступ ворожої піхоти у напрямку Володимирівка – Покровське. Після вогневого впливу противник відійшов. Підрозділами зі складу 5-ї загальновійськової армії окупанти ведуть наступ в напрямку Пилипчатине – Покровське, бойові дії тривають. У напрямку Роти – Вершина ворог просунувся на один кілометр.

З метою сприяння діям угруповання на напрямку зосередження основних зусиль, окупанти намагаються на Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках вести сковуючі дії та утримувати зайняті рубежі. На Запорізькому напрямку – ведуть оборону. Ворог намагався взяти під контроль ділянку дороги Ясинувата – Костянтинівка – вів бій у напрямку Василівка – Кам’янка. Наші захисники дали рішучу відсіч. Противник з втратами відступив.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Ведуть розвідку, удосконалюють інженерне обладнання позицій та намагаються не допустити перегрупування наших військ.

Для відновлення раніше втраченого положення, силами до ротної тактичної групи, ворог вів наступ у напрямку Потьомкине – Високопілля Херсонської області, успіху не мав, відійшов. Вів повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Старосілля.

В акваторіях Чорного та Азовського морів у готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України ворог утримує чотири носії крилатих ракет морського базування «Калібр».

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії. Посилюється партизанський рух на тимчасово захоплених територіях.