У Чорному морі через російську агресію продовжують гинути дельфіни – вчений

Новини
Мертвий дельфін на узбережжі Чорного моря Фото: Facebook Ivan Rusev

У Чорному морі через російську агресію продовжують гинути дельфіни. Осліплені дією гідролокаторів та вибухами, тварини втрачають орієнтацію і не мають можливості ловити рибу і тому гинуть від голоду.

Про це повідомив доктор біологічних наук, завідувач науково-дослідним відділом у Національному природному парку «Тузлівські лимани» Іван Русєв у Facebook.

«Обстеження пару днів тому тільки невеличкої ділянки піщаного пересипу узбережжя Чорного моря у Національному природному парку «Тузлівські лимани», показало знову наявність загиблих дельфінів. Але, слід зазначити, що великі простори пересипу лишились поза нашими очами і через військову заборону немає можливості обстежити ще великі території, де теж імовірно є загиблі дельфіни», – написав Русєв.

За його словами, якщо останніми роками найбільшу тривогу викликала загибель дельфінів у рибальських, у тому числі багаточисельних браконьєрських сітках у північно-західній частині Чорного моря, то зараз факти багаточисельних знахідок загиблих дельфінів на узбережжі моря у нацпарку, на узбережжі моря в різних причорноморських країнах, у тому числі і росії, «приголомшують своєю неймовірною чисельністю, порівняно з іншими роками за цей період».

«І головна причина – це убивча війна рашистів не тільки проти нас – українців, але і проти найрозумніших істот світу дикої природи – дельфінів. Потужні сонари та вибухи руйнують тонку навігаційну систему тварин і такі «сліпі» дельфіни помирають від голоду, не маючи можливості спіймати собі рибу, також через слабкість організму в них активуються інфекційні хвороби, і вони також гинуть», – додав вчений.

Мертвий дельфін на узбережжі Чорного моря Фото: Facebook Ivan Rusev

Він зазначив, що українські науковці продовжують отримувати повідомлення про загибель дельфінів з Болгарії та Румунії та аналізувати наявні публікації у відкритих джерелах з різних чорноморських країн.

«І наші висновки не втішні. Дельфіни на відміну від минулих років зараз гинуть по причині військових дій у Чорному морі, по причині безглуздої і варварської війни рашистів. І на даний час по нашим оцінкам загинуло не менш як 3 тисячі особин», – наголосив Русєв.

Він також звернувся до всіх небайдужих надавати вченим і йому особисто будь-яку інформацію про загиблих дельфінів, яких знайдуть на березі моря, там де є візуальний доступ. При цьому потрібно обов’язково робити фотографії та передавати їх разом з координатами, як що це можливо, щоб науковці могли зафіксувати цей інцидент.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter