CША планують надати Україні передові системи ППО середньої та великої дальності – CNN

Новини
Пуск зенітної керованої ракети Raytheon AMRAAM з пускової установки NASAMS Фото: world-defense.com

США уже цього тижня планують оголосити про придбання для України передового комплексу протиракетної і протиповітряної оборони середньої і великої дальності NASAMS.

Про це повідомляє CNN із посиланням на поінформоване джерело.

На саміті лідерів G7 в Німеччині, який цьогоріч зосереджений на темі війни в Україні, президент США Джо Байден уже оголосив лідерам «Великої сімки», що США нададуть Україні «більш досконалі ракетні системи та боєприпаси», оскільки її війна з росією загострюється. І вже цього тижня рішення оголосять публічно.

Як пише видання, українські чиновники запросили систему протиракетної оборони, відому як NASAMS, яка здатна вражати цілі на відстані понад 160 км. Хоча українським військовим, ймовірно, доведеться пройти навчання із застосування цих систем.

Також буде оголошено про надання США іншої додаткової військової допомогу Україні, зокрема ще більше артилерійських боєприпасів та контрбатарейних радарів.

NASAMS – це удосконалена норвезька система ППО, яку виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg. Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з ракетами класу «земля-повітря» середньої та великої дальності.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Як повідомлялось, 23 червня Білий дім повідомив про надання  Україні 13-го пакету військової допомогу розміром $450 млн. До нього входять нові високомобільні ракетні системи M142 HIMARS, десятки тисяч боєприпасів до артилерійських систем, які вже доставлені до України, та катери для прибережного патрулювання.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter