У Мадриді розпочинається «саміт трансформації» НАТО, до учасників звернеться Зеленський

Новини
НАТО

У Мадриді розпочнеться триденний саміт НАТО, який керівництво Альянсу визначило як «саміт трансформації» з метою реагування на сучасні виклики у сфері безпеки та неспровоковану війну росії проти України. До його учасників у режимі відеоконференції звернеться президент України Володимир Зеленський.

Глави держав та урядів мають намір затвердити новий пакет широкої допомоги для України. Він включатиме, зокрема, короткотермінові та негайні заходи, такі як постачання пального, захисного обладнання, портативних засобів для боротьби з дронами, захищених засобів зв’язку, іншого військового обладнання. Довгострокова допомога Альянсу буде спрямована на переозброєння Збройних сил України сучасними зразками, їх відхід від «пострадянської ери» та зміцнення інституцій України у сферах безпеки та оборони.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг напередодні саміту заявив, що лідери НАТО під час зустрічі у Мадриді ухвалять ключові рішення, зокрема нову Стратегічну концепцію, заходи із зміцнення (політики) стримування та оборони НАТО та збільшення допомоги для України.

«Вони сфокусують увагу на подальших інвестиціях в оборону, на історичному рішенні Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО, а також розвиток партнерства з Австралією, Японією, Новою Зеландією та Південною Кореєю», – сказав Столтенберг.

У Мадриді у зв’язку із проведенням саміту НАТО вживають додаткових заходів безпеки. Зокрема, посилено присутність у місті озброєної поліції, обмежено рух на певних лініях метро та громадського транспорту у столиці Іспанії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter