Норвегія передасть Україні три РСЗВ M270, їх модернізує Велика Британія

Новини
РСЗВ M270 Фото: Alamy Stock

Україна отримає він Норвегії три реактивні системи залпового вогню великої дальності M270. Перед цим вони пройдуть модернізацію у Великій Британії, яка в свою чергу відправить до України свої системи M270.

Про це повідомляє уряд Норвегії.

«Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, щоб вони могли продовжувати свою боротьбу за свободу та незалежність. Потрібно більше зброї, яка є дуже затребуваним потенціалом для України, якого ми б не досягли без тісної співпраці з Великою Британією», – сказав міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам.

Він зазначив, що У Норвегії є в наявності реактивні системи залпового вогню M270. Країни домовилися, що Велика Британія отримає норвезькі системи цього озброєння, щоб компенсувати ту кількість MLRS, які будуть відправлені британцями в Україну.

«Це зброя, яка має дальність і точність, і тому є значним внеском. Наша зброя потребує значної модернізації, тому ми домовилися з британцями, що вони отримають норвезьку зброю, щоб вони могли відправити частину своїх РСЗВ в Україну», – пояснив міністр Грам.

У повідомленні норвезького уряду уточнили, що йдеться про передачу трьох одиниць M270 MLRS. За словами глави оборонного відомства Норвегії, це приклад гарної співпраці між союзниками. Відомо, що нині на зберіганні у Збройних країни Норвегії є 12 РСЗВ M270.

Окрім того, уряд країни вирішив передати Україні 5 тисяч гранат на додаток до вже наданих раніше 5 тисяч гранат. Ймовірно мова йде про боєприпаси для ручних протитанкових засобів ураження.

«Важливо, щоб в Україні були боєприпаси для систем озброєння, які вже поставлені», – сказав Грам.

6 червня британський прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Велика Британія передасть Україні ракетні системи M270 MLRS та «велику кількість» боєприпасів M31A1 до них.

M270 MLRS (M270 Multiple Launch Rocket System) — американська реактивна система залпового вогню на гусеничній базі БМП «Бредлі» виробництва компанії Vought. РСЗВ M270 призначена для виконання в будь-який час доби та за різних погодних умов бойових завдань з ураження і знищення з закритих вогневих позицій на відстанях понад 30 км районів зосередження військ та бойової техніки, позицій ствольної та реактивної артилерії противника, районів розгортання його сил і засобів протиповітряної оборони, вантажних автомобілів, легкоброньованих бронетранспортерів, а також командних пунктів, вузлів зв’язку та інших площинних цілей.

Як повідомлялось, 1 червня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що країна відправить Україні реактивні системи залпового вогню M270.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter