рф свідомо завдала удару по театру в Маріуполі, це воєнний злочин – Amnesty International

Новини
мариуполь театр

Міжнародна організація Amnesty International після тривалого розслідування дійшла висновку, що військові рф у березні знали про переховування сотень людей під театром у Маріуполі та свідомо завдали удару по них, вчинивши воєнний злочин.

Про це йдеться в повідомленні на сайті організації за результатами опитування свідків, вивчення численних фото, а також наукових розрахунків.

«У новій доповіді «Діти: напад на Донецький обласний академічний драматичний театр у Маріуполі, Україна», організація задокументувала, як російські військові, вочевидь, навмисно розбомбили театр – попри те, що знали про переховування там 16 березня сотень мирних жителів, що кваліфікує удар явний воєнний злочин», – зауважується в публікації.

Команда Amnesty International опитала багатьох людей, які вижили, а також зібрала численні цифрові докази, дійшовши висновку, що атаку здійснили російські літаки, «які скинули дві 500-кілограмові бомби». Вони впали близько одна від іншої і здетонували одночасно.

Крім того, була створена математична модель детонації вченим-фізиком, яка дозволила визначити потужність вибухів двох бомб.

«Багато людей було поранено і вбито під час цього безжального нападу. Очевидно, що їхня загибель стала результатом того, що російські війська навмисно обстрілювали мирних українських громадян», – зауважила генеральний секретар Amnesty International Агнеса Калламард.

Як повідомлялось, 16 березня окупаційні війська скинули потужну бомбу на Маріупольський драматичний театр, в якому ховалися люди, які втратили домівку.

За даними очевидців, у Драматичному театрі Маріуполя внаслідок бомбардування російським літаком загинуло близько 300 людей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter