Перемоги на південному напрямку. Окупований рф південь України: огляд подій за 30 червня

Новини

Огляд найважливіших новин за четвер, 30 червня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на фронті від ОК «Південь»

— На Південнобузькому напрямку окупанти продовжували обстріли в районах населених пунктів Трудолюбівка, Князівка, Веселий Кут, Червоний Яр, Кобзарці, Любомирівка, Посад-Покровське та Лупареве. Вели повітряну розвідку. Зафіксовано роботу засобів радіоелектронної боротьби поблизу Великої Олександрівки.

— У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

— Намагаючись знизити інтенсивність ракетно-артилерійського вогню наших підрозділів по острову Зміїному, ворог двічі вночі атакував чорноморське узбережжя на півдні Одещини винищувачами Су-35, які випустили три ракети Х-31Д. Втрат та руйнувань не зафіксовано.

— Напередодні один із чотирьох гелікоптерів, імовірно Ка-52, який увечері підлітав до Зміїного, отримав пошкодження та впав у море між островом Зміїним та Одеським газоконденсатним родовищем.

— Не витримавши вогневого впливу наших артилерійських, ракетних та авіаційних підрозділів, російські окупанти залишили острів Зміїний. Таким чином Одещину повністю звільнено.

— У Херсонській області ситуація залишається напруженою. У більшості сіл Бериславського та Каховського районів, а також в населених пунктах, які на кордоні із Миколаївщиною, в районі Снігурівки, практично знищений або пошкоджений кожен другий будинок, розбиті дороги, зірвані мости, заміновані пагорби та узбережжя річки Інгулець.

— Окупанти продовжують тиснути на освітян, медиків, робітників комунальних та інших підприємств.

Зібрання, на яких вони примушують людей до співпраці, відбулись в Укрпошті, обленерго, Херсонгазі. Окупанти активно шукають колаборантів серед залізничників.

— Але сили оборони поступово просуваються. Звільняють населені пункти і закріплюються на нових позиціях. Наразі нами закріплено контроль над селом Потьомкине в Херсонській області.

***

На Херсонщині староста Збур’ївського старостинського округу Бехтерської громади Роман Онопрієнко виїхав за межі округу.

Причина — складнощі виконання своїх посадових обов’язків, повідомляє Бехтерська територіальна громада.

Надалі староста буде працювати дистанційно.

***

Примусова паспортизація жителів окупованої Херсонщини пришвидшується — Соболевський

Перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський пише, що військові РФ обманом і шантажем змушують людей надавати анкетні дані при отриманні російського паспорта, щоб використати їх при проведенні референдуму.

«Окупанти методично намагаються створювати інформаційний вакуум, максимально обмежуючи доступ до правдивої інформації», — пише Соболевський. «Обманом і здирством намагаються змусити людей добровільно віддавати свої анкетні дані при отриманні паспортів Росії, щоб використовувати їх при проведенні референдуму».

***

СтратКом ЗСУ показав як знищують російські війська на Херсонському напрямку

«На Херсонському напрямку окупантам дуже гаряче. Наші військові влаштовують ворогу пекельний курортний сезон. На відео момент влучення у капонір із технікою», — йдеться у повідомленні.

***

Окупаційне пекло по-херсонськи

Північні райони Херсонщини були окуповані російськими військами на початку березня. «Визволителі» стояли в цих селах кілька тижнів, але навіть цей недовгий період навряд чи колись зітреться з пам’яті місцевого населення.

Центр журналістських розслідувань поспілкувався з людьми, що пережили окупацію та розпитали їх про життя на вже на звільнених територіях Херсонщини. 

***

Окупанти «вводять» на Херсонщині російське законодавство

Російські нормативно-правові акти про відповідальність за правопорушення вводяться в дію на окупованій частині Херсонської області «указом» так званої «військово-цивільної адміністрації Херсонськох області».

***

Партизани пропонують 10 тисяч доларів за знищення російського відділення банку в Херсоні

Йдеться про відділення «Промсвязьбанку», яке відкрили росіяни у захопленому приміщенні «Райффайзенбанку».

***

У Львові з’явилися вулиці Херсонська та Чорнобаївська

Про це повідомив на своєму telegram міський голова Львова Андрій Садовий.

Тепер колишня вулиця Кибальчича отримала назву Херсонська, а вулиця Чуваська стала Чорнобаївською.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter