Анонсований окупантами автобус з Сімферополя на Херсон вирушив майже порожнім, електричку на Мелітополь відклали

Новини
Відправлення автобусу Сімферополь-Херсон з автостанції «Курортна» у Сімферополі Фото: Крыминформ

Російські окупанти не змогли набрати пасажирів для широко анонсованих «перших» автобусних рейсів між Херсоном і Сімферополем. 1 липня автобус вирушив майже порожнім. При цьому схема поїздки залишилась такою ж, як і до війни: пасажири їдуть лише до адмінкордону з Кримом, після контролю на російському КПП переходять його пішки, а потім сідають в інший автобус. Окупанти також відклали обіцяний з 1 липня запуск пасажирського залізничного сполучення між Мелітополем, Херсонщиною і Кримом.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Перший» автобус між тимчасово окупованими Херсоном і Сімферополем 1 липня вирушив майже порожнім. Як видно на відео, оприлюдненими російськими пропагандистськими медіа, в його салоні перебували лічені пасажири.

При цьому окупанти стверджують, що автобуси між Сімферополем і Херсоном відправились «вперше за 8 років». Хоча насправді автобусне сполучення між Херсонщиною і Кримом існувало завжди. З Херсона, Каховки, Нової Каховки та інших населених пунктів можна було дістатися до Сімферополя, Севастополя, Керчі, Джанкоя та будь-яких куточків на окупованому півострові всі попередні роки. Єдиною умовою для пасажирів була пересадка на інший автобус після перетину пішки адміністративної межі між Кримом і Херсонщиною. За такою ж схемою, за інформацією російських пропагандистів, діятиме і нинішнє автобусне сполучення між півостровом і новими окупованими територіями Півдня України.

Перевізником територією окупованого Криму є підприємство «Кримтролейбус».

З приходом окупантів на Херсонщину значно підвищилась і вартість проїзду. Якщо до повномасштабного вторгнення рф з Херсона до Сімферополя можна було доїхати за 600 гривень, то зараз за це вимагають 867 грн або 1300 рублів.

Охочих поїхати до Криму херсонців 1 липня виявилося небагато. Можливо, їх налякала перспектива їхати з російськими військовими, які супроводжують цивільні автобуси по Херсонщині до адміністративної межі з півостровом. Хоча й відпочивати до Криму херсонці навряд чи поїдуть, бо через війну та окупацію багато хто з них залишився без роботи.

З 1 липня окупанти також обіцяли запустити пасажирське залізничне сполучення між Кримом та тимчасово окупованою частиною Запорізької і Херсонської областей. Однак увечері 30 червня так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що перші рейси відкладаються нібито через «незавершення робіт з забезпечення безпеки на залізниці».

Як повыдомлялось, у червні в Мелітополі окупанти після «націоналізації» залізничного господарства у захопленій частині Запорізької області створили фейкове «Держпідприємство «Мелітопольська залізниця» і пообіцяли запустити електричку на Джанкой в окупованому Криму.

Матеріал підготовлено ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter