Війна Росії проти України: хроніка 3 липня

Новини
Передана Польщею ЗС України 155-мм самохідна гаубиця AHS Krab Фото: mil.gov.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:40 У мережі з’явилися знімки евакуації гелікоптерами російського військового гарнізону з острову Зміїний у Чорному морі, який російські окупанти стрімко залишили 30 червня, кидаючи свою техніку, зокрема ЗРК та РЛС, рятуючись від чергового обстрілу Збройних сил України.

20:49 На Луганщині Збройні сили України після важких боїв за Лисичанськ 3 червня були змушені залишити місто, відійти із займаних позицій та рубежів задля збереження життя українських захисників.

20:08 Митниця Туреччини затримала вантажне судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) з зерном, вкраденим і вивезеним із порту окупованого Бердянська російськими загарбниками.

19:17 Призначений російськими окупантами гауляйтер Каховки Павло Філіпчук «призначив» «керівницею» Каховського геріатричного пансіонату Херсонської обласної ради Ларису Колосову. Намагаючись отримати доступ до українських бюджетних коштів, вона почала переслідувати співробітників закладу і грабувати його підопічних.

17:14 Російські оборонні підприємства відмовляються ремонтувати пошкоджену на війні з Україною броньовану техніку військ рф, оскільки перед відправкою до росії окупанти її повністю розкомплектовують, а запчастини та агрегати продають чи обмінюють на алкоголь.

16:06 У Донецькій області російські окупаційні війська 3 липня здійснили найбільший обстріл Слов’янська з ракетних систем залпового вогню (РСЗВ). У місті півтора десятка пожеж, багато вбитих та поранених.

14:55 У Старій Збур’ївці на Херсонщині російські окупанти 2 червня призначили «головою» місцевої «адміністрації» Ротонос Альону Сергіївну. При цьому діючого старосту Старозбур’ївського старостинського округу Голопристанської міської громади Скадовського району Віктора Маруняка російські загарбники обвинуватили у створенні «диверсійної групи», залучивши до зйомок відео про це нібито «викриття» викрадених місцевих жителів.

14:16 Президент Володимир Зеленський привітав військових моряків та ветеранів з Днем Військово-Морських сил Збройних сил України, яким в 2022 році виповнюється 30 років. Він також побажав морякам відправити решту флоту ворога «услід за російським кораблем».

13:33 Інформація про підрив на міні 30 червня в акваторії Маріуполя десантного катера Чорноморського флоту рф Д-106 підтвердилася. Внаслідок вибуху загинули три російські моряки.

11:51 За оцінками британської розвідки, окупанти скоріш за все проведуть псевдореферендум про приєднання Херсонщини до росії, щоб спробувати легітимізувати свій контроль над областю.

10:09 Внаслідок повномасштабної збройної агресії рф в Україні загинули 344 дитини, крім того ще понад 642 дитини отримали поранення.

10:24 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 03.07 орієнтовно склали:

особового складу – близько 35970 (+100) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1584 (+2) од,
бойових броньованих машин ‒ 3744 (+7) од,
артилерійських систем – 801 (+1) од,
РСЗВ – 246 (+0) од,
засоби ППО – 105 (+0) од,
літаків – 217 (+0) од,
гелікоптерів – 187 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 654 (+1),
крилаті ракети – 144 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2618 (+4) од,
спеціальна техніка – 64 (+3).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

10:02 Збройні сили України в ніч на 3 червня знищили в окупованому Мелітополі одну з чотирьох військових баз російських загарбників.

09:03 Після захоплення Херсонщини російські окупанти зруйнували дамбу на Північно-Кримському каналі, щоб пустити воду в окупований Крим. За час, що минув після вторгнення, росіяни вже вкрали води на суму приблизно 4 млрд. грн.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Обстрілював із артилерії райони населених пунктів Руська Лозова, Перемога, Верхній Салтів, Замулівка, Волобуївка, Мілова, Протопопівка, Питомник, Прудянка та Норцівка. Ворожий штурм неподалік Прудянки наші воїни успішно відбили. Противник завдав авіаудару неподалік Мосьпанового та Гракового.

На Слов’янському напрямку окупанти обороняються. Обстріляли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Дібровне, Мазанівка, Краснопілля, Суха Кам’янка, Вірнопілля і Маяки. Неодноразово безуспішно намагалися вести штурмові дії неподалік Мазанівка. Отримали відсіч та відійшли. Ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби.

На Донецькому напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на закріпленні на позиціях в районі міста Лисичанськ та Верхньокам’янки. Вели наступальні дії поблизу Білогорівки, успіху не мали, змушені відійти.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли неподалік Новолуганського і Травневого. Завдав авіаудару поблизу Покровського. Намагається вести наступ в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював наші позиції в районах населених пунктів Піски, Невельське, Новомихайлівка, Новоданилівка, Полтавка, Білогір’я, Ольгівське та Кам’янське. Штурмовими діями ворог намагається покращити тактичне положення в районі населеного пункту Спартак.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на недопущенні просування підрозділів Сил оборони на ймовірних напрямках наступу. Здійснював систематичні обстріли зі ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Іванівка.

Російські окупанти завдають систематичних ракетних ударів на Миколаївському напрямку.

Авіація Повітряних Сил Збройних Сил України працювала фактично на всіх напрямках бойових дій – у Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Донецькій та Луганській областях. Здійснила майже півтора десятка групових вильотів. Знищено близько двадцяти одиниць ворожої техніки та два польових склади боєприпасів. Наші підрозділи продовжують успішні виконання ракетно-артилерійських вогневих завдань. Загальні втрати противника уточнюються.