росія взяла оперативну паузу і мобілізує свою економіку для тривалої війни – ISW

Новини
Фото: ТАСС

Російські війська взяли оперативну паузу, фронт в Україні стабілізувався. При цьому в росії готуються заходи для прихованої мобілізації економіки, що свідчить про підготовку Кремля до тривалої війни.

Про це повідомляє Вашингтонський інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Як вказують американські аналітики, 6 липня в Україні вперше за 133 дні війни не було заявлених або оцінених російських територіальних здобутків. Це підтверджує те, що російські війська в основному почали оперативну паузу.

«Міністерство оборони росії щодня заявляло про територіальні здобутки з початку війни, але не заявляло про жодну нову територію чи переміщення наземних сил після завершення оточення Лисичанська 3 липня. Російські сили, ймовірно, обмежаться відносно невеликими наступальними діями, намагаючись створити умови для більш значних наступальних операцій і відновити бойову міць, необхідну для виконання цих більш амбітних завдань», – йдеться у звіті ISW за 6 липня.

При цьому зазначається, що Кремль продовжував створювати умови для прихованої мобілізації російської економіки в очікуванні затяжних операцій в Україні. У росії готують законодавство, яке дозволить урядовцям відкликати працівників з особистих відпусток, переносити відпустку без згоди працівника та вимагати від працівників роботи у вихідні, святкові та нічні дні.

Як вважають аналітики ISW, ці заходи дозволяють Кремлю встановити прямий контроль над більшістю аспектів російської економіки, включаючи призупинення прав і захисту деяких працівників, які вони зазвичай мають.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter