Сергій Нікітенко: Пауза із призначенням нового голови Херсонської ОВА затягнулась, а херсонські чиновники розкидані у п’яти регіонах

Новини
Геннадій Лагута, голова Херсонської облдержадміністрації Фото: khor.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський досі не звільнив голову Херсонської військової адміністрації Геннадія Лагуту, хоча Кабмін погодив відставку ще 28 червня. Затримка призначення нового керівника може бути пов’язана із протиборством груп в оточенні президента.

Про це заявив Сергій Нікітенко, журналіст-розслідувач і редактор херсонського видання «МОСТ» в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

«З початку Лагута-гейта ми писали, і так казали наші джерела, що [новим очільником] буде військовий. І це було б логічно і правильно, бо область треба звільняти. Але буквально за день до того, як погодили звільнення Лагути, з’явилася інформація, що протиборчі групи навколо президента намагаються лобіювати своїх людей», – сказав Нікітенко.

За його даними, наразі розглядають двох кандидатів: діючого заступника голови ОВА Дмитра Бутрія та першого заступника голови облради Юрія Соболевського.

«Бутрія лобіює директор концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв. Вочевидь, йому немає чим займатися у воюючій країні, тому він зайнятий кадровими питаннями в Херсонській ОВА. Щодо Соболевського – невідомо. Можливо, він сам себе лобіює. Я в нього питав, він не підтверджує цю інформацію», – зазначив Нікітенко.

На його думку, владі потрібно не лише якомога швидше визначитися із очільником Херсонщини, але й сформувати повноцінну адміністрацію, яка керувала б Херсонською областю, знаходячись на підконтрольній території України. За його даними, керівники області наразі знаходяться щонайменше у п’яти різних містах України.

«Окрім Кривого Рога, Кропивницького і Миколаєва, про які всім відомо, з’ясувалося, що в Хмельницькому є якась утаємничена база. І в Івано-Франківську якась амбасада Херсонщини. Чим вони займаються, я не знаю. Як в такому режимі можна чимось керувати, я не уявляю», – сказав журналіст.

Подробиці про те, яких змін слід чекати від створення «уряду» окупованої частини Херсонської області, які випробування чекають на херсонців і хто очолить Херсонську військову адміністрацію після відставки Геннадія Лагути у матеріалі ЦЖР: «Чого чекати від російського «уряду» окупованої Херсонщини».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter