Верещук закликала громадян евакуюватися з окупованих Херсонської та Запорізької областей: очікуються бої

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: president.gov.ua

Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала мешканців окупованих територій Херсонської й Запорізької областей максимально швидко евакуюватися всіма можливими способами, аби Збройні сили могли звільняти ці території, не наражаючи на небезпеку цивільне населення.

Про це Верещук заявила в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

«Як би важко не було на території, яка сьогодні підконтрольна українському уряду… все одно в будь-якому випадку перебування на території Херсонської чи Запорізької області в рази гірше і в рази небезпечніше … Навіть якщо їх буде депортовано в росію, ми все одно знайдемо можливість допомогти людям повернутись. Навіть якщо доведеться через Крим, коли ми говоримо про Херсонську область – це треба робити, треба рухатися в даному напрямку. Треба шукати можливість виїхати, бо наші Збройні Сили будуть деокуповувати. Це будуть величезні бої. Я не хочу нікого лякати, всі і так все розуміють», – сказала віцепрем’єрка.

Говорячи про те, чи є зараз можливість евакуації з окупованого півдня України, Верещук зазначила: «Є, і люди про неї знають. Горизонтальна система комунікацій дуже добре діє. Ті, хто виїхали, мають і знають шляхи. Волонтери, ми долучаємось. Я не буду зараз публічно про це говорити, тому що це безпека людей, які сьогодні там везуть наших людей, евакуюючи їх з цього пекла, в якому вони опинилися».

Вона пояснила, що російські загарбники використовують українців на окупованих територіях як живий щит.

«Наша артилерія мусить працювати, бо деокупація включає в себе збройне застосування сили. І якщо там є цивільні люди і, не дай боже, жінки і діти, уявіть, як себе повинні поводити наші Збройні Сили», – вказала віцепрем’єрка.

Вона також зазначила, що при виїзді із окупованих територій громадянам доводиться перетинати 24 блокпости окупантів, але, попри труднощі, люди не втрачають свої життя, залишаються живими.

Як повідомлялось, 20 червня Ірина Верещук закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють російські окупанти, зокрема через окупований Крим, щоб полегшити українським захисникам процес деокупації регіону.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter