Зеленський і Чубаров привітали мусульман України зі святом Курбан-Байрам

Новини
Мечеть Ар-Рахма у Києві Фото: УНІАН

Президент Володимир Зеленський та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітали мусульман України з одним з головних і найбільш шанованих мусульманських свят – Курбан-Байрам (свято жертвоприношення), який сповідуючі Іслам почали відзначати в ніч на 9 липня.

Привітання глави держави оприлюднено на президентському сайті.

«Прийміть мої щирі вітання з нагоди Курбан-Байраму, традиції святкування якого залишаються незмінними протягом багатьох віків. Віряни проводять ці святкові дні у молитвах, збираються за родинним столом, запрошують друзів, демонструючи невичерпність теплих людських почуттів. Гостинність, щедрість та жертовність – моральні чесноти, що завжди в пошані у мусульманських родинах», – зазначив Зеленський.

Він вказав, що ісламська спільнота – активний учасник важливих суспільних процесів, що відбуваються в Україні.

«Важкі випробовування та втрати, які принесла на нашу землю російська агресія, ще більше згуртували і зміцнили нас. Переконаний, що перемога за нами, адже разом ми потужна сила. Ми захистимо нашу свободу та незалежність і розбудуємо демократичну європейську У країну. Бажаю всім вам миру, добра, любові та достатку», – додав президент.

В свою чергу, співгромадян України, які сповідують Іслам, привітав і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«Мусульмани всього світу сьогодні і в наступні дні відзначатимуть Курбан-Байрам – свято, традиційно пов’язане із торжеством віри, жертовності та щедрості. Курбан Байрам, посланий Всевишнім, укріплює мусульман в дотриманні високих моральних якостей, властивих Ісламу – чесності, щирості, праведності, терпінню, смиренню, помірності, доброті, справедливості, мужності, безкорисливості, прощенню, чистоті» – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що життя українського суспільства, відповідно, і умми (мусульманської спільноти – ред.) України, вже понад 8 років затьмарено російсько-українською війною, яка рано вранці 24 лютого 2022 року набула повномасштабного вторгнення на територію України шляхом масованих ракетних обстрілів, бомбардувань українських міст та селищ.

«У цьому році багато мусульман України відзначатимуть Курбан-Байрам у далеко несвяткових умовах: воїни ЗСУ та бійці територіальної оборони – в окопах, на полігонах, блок-постах; багато жінок і дітей, а також люди старшого віку – далеко від власних домівок, які вони були змушені залишити», – зазначив голова Меджлісу.

Він також вказав, що в умовах російської окупації Криму, а тепер і на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей цілеспрямованому переслідуванню та гонінням піддається корінний кримськотатарський народ – найбільша за чисельністю мусульманська спільнота України.

«Тому:

– разом із привітанням мусульман – військовослужбовців Збройних Сил України, бійців підрозділів Сил територіальної оборони України із Курбан Байрамом, висловлюємо їм вдячність за захист Української держави від російського ворога;
– засвідчуємо свою підтримку політв’язням, їхнім сім’ям, усьому корінному кримськотатарському народові за відданість Криму та вірність Українській державі;
– дякуємо організаціям кримськотатарської діаспори у різних країнах світу за допомогу, яку вони надають у прийомі біженців-громадян України», – наголосив Чубаров.

Нагадаємо:

  • Курбан-Байрам – мусульманське свято милосердя і жертвопринесення. Він відзначається з 10-го по 13-е числа місяця Зуль-Хіджжа мусульманського календаря через 70 днів після свята Ораза-байрам і завершує собою обряд хаджу – паломництва до святинь ісламу. В цей день кожен мусульманин, який має кошти, повинен принести в жертву тварину (вівцю, корову) і розділивши м’ясо, роздати його бідним, пригостити родичів і друзів і залишити частину собі.
  • В 2022 році Курбан-Байрам відзначається з 9 по 15 липня.