Офіс генпрокурора підтвердив, що ДБР знищило секретні матеріали у резонансних справах, зокрема щодо «Харківських угод» – Ромалійська

Новини
Журналістка Ірина Ромалійська Фото: скріншот YouTube Настоящее время

Офіс генпрокурора офіційно підтвердив факт, що ДБР знищило таємні та секретні матеріали у кількох важливих кримінальних справах, зокрема, щодо «Харківських угод», доведення української армії до зубожіння, участі колишнього голови СБУ Олександра Якименка в розгоні Майдану, вугільної справи Віктора Медведчука.

Про це повідомила у Facebook журналістка Ірина Ромалійська з посиланням на відповідь, яку отримала від ОГП.

«Офіс Генерального прокурора України підтвердив мені офіційно: ДБР знищило таємні та секретні матеріали по кільком важливим кримінальним справам.
Зокрема:
– «Харківсткі угоди»;
– «вугільна справа» Медведчука;
– причетність колишнього голови СБУ Якименка до розстрілів на Майдані;
– доведення до зубожіння української армії (підозрювані – Янукович, Замана, Лєбєдєв, Саламатін);
– справи, де фігурує Порошенко (виготовлення військових кораблів на «Кузні на Рибальскому», призначення Семочка заступником СЗР, наказ про проходження кораблями через Керченську протоку»)», – написала Ромалійська.

Вона зазначила, що прес-служба ДБР «доволі грубо» назвала брехнею і маніпуляцією її попередню інформацію про знищення відомством секретних матеріалів у гучних кримінальних справах.

«Але – ніт. Тепер це офіційно підтверджує Офіс Генерального прокурора України, відповідаючи на мій запит», – наголосила журналістка.

«Повідомляємо, що згідно інформації Державного бюро розслідувань, яка є в розпорядженні Офісу Генерального прокурора, окремі матеріальні носії секретної інформації у запитуваних вами кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами, знищено Управлінням режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань. Прокурорами у вказаних кримінальних провадженнях не надавалися погодження на знищення цих матеріалів», – процитувала вона відповідь ОГП.

У відомстві додали, що тепер намагаються відновити знищені секретні матеріали. «На теперішній час прокурорами та слідчими здійснюються заходи, спрямовані на відновлення знищених матеріальних носіїв секретної інформації, шляхом встановлення та витребування примірників, які зберігались в інших установах», – йдеться у листі Офісу генпрокурора.

7 липня Ромалійська повідомила про те, що ДБР знищило таємні матеріали та матеріали негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) у важливих для країни справах. Вона послалася на внутрішню доповідну записку з одного з правоохоронних органів України та вказала. що перевірила факт цього у трьох незалежних джерелах.

За інформацією журналістки, 24 лютого в 1:30 ночі (тобто за 2,5 години до вторгнення рф) з центрального Офісу ДБР в Києві були вивезені у Хмельницький таємні матеріали, серед яких секретні документи та матеріали НСРД. 25 лютого в місто приїхав директор ДБР Олексій Сухачов, керівник Головного оперативного управління ДБР Ігор Гейда та керівник Головного слідчого управління ДБР Олександр Удовиченко. «Старший групи режимно-секретного підрозділу Лавринович доповідає, які вже таємні матеріали знищенні (раніше такий наказ дав Сухов усно) і просить дозволу на знищення. До чергової партії таємних документів входили ті, які були помічені грифом «Особливої важливості». Сухачов наносить резолюцію: «Дозволяю», – написала Ромалійська.