До полону рашистів потрапив правозахисник та співзасновник «Громадського радіо» Максим Буткевич

Новини
Максим Буткевич Фото: hromadske.radio

Правозахисник, журналіст і співзасновник та член ГО «Громадське радіо» Максим Буткевич потрапив до російського полону.

З початком повномасштабної війни Максим Буткевич поставив на паузу свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність і пішов служити в ЗСУ, повідомляє «Громадське радіо».

Відео з Буткевичем з опублікували російські пропагандисти. Вони пишуть, що українські військові, а серед них і Буткевич, опинилися у полоні під Гірським, що на Луганщині. Російські загарбники окупували Гірську громаду 24 червня.

Від весни 2014 року Максим Буткевич допомагав вимушеним переселенцям, а також займався захистом біженців та протидією дискримінації. Загалом правозахистом він займається упродовж останніх 20 років.

«У Росії про нього уже все знають і знають абсолютно викривлено. Максим – правозахисник, який ніколи не працював на жодну владу. А вони кажуть, що він «нацик», «командир нацистського взводу» і т.д. При чому нам здається, що до образу нашого Максима вони домішали і його однофамільців, і його повних тезок. Ми ж вважаємо, що треба говорити про те, яка Максим людина та скільки він зробив за 20 років своєї правозахисної діяльності. Говорити, що ніякої «русофобії» та «нацизму» у Максима не було і немає», – сказала мати Максима Євгенія Буткевич.

До команди «Громадського радіо» Буткевич приєднався восени 2013 року. Під час Майдану був репортером і ведучим програм радіо на волонтерських засадах. Він і надалі є активним членом ГО «Громадське радіо» і став її патроном.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter