Понад 7 тисяч українських захисників вважаються зниклими безвісти

Новини
Азовстали
Українські захисники виходять з території заводу «Азовсталь» у Маріуполі Фото: Reuters

Понад 7 тисяч захисників України вважають зниклими без вісті. Більшість із них перебувають у російському полоні.

Про це «Суспільному» повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

«Якщо ми говоримо про військових, то давайте розуміти, хто такі військові. Є ЗСУ, є Нацгвардія, є прикордонники, є СБУ і це різні інституції. Вони не входять в цифру, яку дає ЗСУ. ЗСУ дає дані про дві тисячі зниклих військових. Наш колцентр має орієнтовно 7200 людей. Наприклад, полк «Азов» – це Нацгвардія (що підпорядковується МВС – ред.) і там також є безвісти зниклі. Вони не вийшли на звʼязок з рідними, коли вони вийшли з «Азовсталі»», – сказав Котенко.

За його словами, більшість зі зниклих військових перебувають у російському полоні.

Як приклад, Котенко навів військових 1-го батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ: «Ми знаємо, що їх вивезли в росію. По-перше, треба зрозуміти, скільки там є людей. Якщо їх більше сотні, то ми розуміємо, що практично весь батальйон – у полоні. Звʼязку із ними все ще немає, тому вони вважаються безвісти зниклими. Рано чи пізно вони потраплять у список на обмін і вони повернуться додому. Ось це той випадок, коли ми точно знаємо, що безвісти зниклі – живі».

Як повідомлялось, 29 червня Україна в ході масштабного обміну визволила з російського полону 144 бійця, 95 з них захисники «Азовсталі», зокрема 43 – військовослужбовці «Азову». Це найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter