Нестримні удари ЗСУ. Окупований рф південь України: огляд подій за 11 липня

Новини
Кадр з відео удару по СПБУ «Таврида», горизонтальна стрілка вказує на ракету Harpoon, вертикальна - на «Тавриду» Фото: facebook.com/okPivden

Огляд найважливіших новин за понеділок, 11 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

У ЗСУ опублікували відео ударів по окупантах на Зміїному, а також по СПБУ «Таврида»

***

Нідерланди розглядають варіант долучитися до відбудови Херсонської області

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час брифінгу з прем’єром Нідерландів Марком Рютте

За словами Зеленського, мова йде не лише про післявоєнний період, а й про нинішній етап.

«Ми говорили щодо відновлення. Нідерланди ще подумають, але звертають увагу на нашу Херсонщину», — сказав Володимир Зеленський.

***

Російські окупанти призначили «голову адміністрації» Нової Збур’ївки

Співпрацювати з загарбниками погодилася колишня інспекторка апарату місцевої сільради Наталія Бебешко, пише Центр журналістських розслідувань.

Призначені окупантами гауляйтерка Нової Збур’ївки Наталія Бебешко і гауляйтер неіснуючого Голопристанського «району» Геннадій Недялков Фото: скріншот відео

Наталія Бебешко пообіцяла розпочати з 1 вересня роботу сільських шкіл за російськими «стандартами» і висловила надію, що окупанти «відновлять роботу закритих підприємств».

З 2020 року внаслідок адміністративно-територіальної реформи Новозбур’ївську сільраду ліквідували – її приєднали до Голопристанської територіальної громади.

***

Поліцейські почали розслідувати захоплення «Асканії-Нова»

Російські окупанти захопили інститут тваринництва степових районів «Асканія-Нова». Більшість науковців не пішли на співпрацю з окупантами. «Директором» росіяни призначили Валерія Топіху, який раніше працював на херсонській митниці, пише vgoru.org. Свого часу його батько був заступником директора цього ж інституту.

Провадження відкрито за частиною 1 статті 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

***

Окупанти вербують людей для участі у «виборчих комісіях» під час фейкового «референдуму»

Про це розповів перший заступник голови облради Херсонщини Юрій Соболевський в ефірі 24 каналу. Участь у «комісіях» є злочином.

***

Мешканці Херсонщини повідомляють про потужні вибухи у Таврійську та в районі аеропорту біля Чорнобаївки

Учора, 10 липня, ЗСУ завдали високоточний ракетний удар по захопленій військовій частині на вулиці Пестеля у Херсоні, де дислокувалися російські окупанти. Через вибух у в/ч зайнялася пожежа на площі 640 метрів квадратних. За попередньою інформацією, українські військові знищили чимало окупантів та їх військової техніки. Протягом усього дня вулиця Пестеля і прилеглі вулиці були перекриті окупаційними військами.

Сьогодні місцеві жителі повідомляють про потужні вибухи у Таврійську та в районі аеродрому в Чорнобаївці. Дана інформація уточнюється, повідомляє ОДА.

***

ЗСУ вдарили по військовій базі росіян у Токмаку

Дані про удар ЗСУ по базі військ Росії у Токмаку оприлюднив також речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

“Підтверджується інформація, що Сили оборони завдали удару по базі рашистів у тимчасово окупованому Токмаку (Запорізька область)”, – написав Братчук.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter