Війна Росії проти України: хроніка 15 липня

Новини
Танк Т-64 ЗС України веде вогонь Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:31 В Україну прибули перші реактивні системи залпового вогню M270 MLRS, які використовують ті ж самі далекобійні високоточні боєприпаси, що й системи M142 HIMARS.

17:47 Передані Збройним силам України американські ракетні системи залпового вогню M142 HIMARS вже знищили понад 30 логістичних об’єктів військ рф, що значно знизило наступальний потенціал окупантів. При цьому міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що Україна зобов’язалася не застосовувати HIMARS по цілях на території рф.

16:15 Опубліковані фото наслідків ракетного удару військ рф вранці 15 липня по Національному університету кораблебудування ім. адмірала Макарова та Миколаївському національному університету ім. Сухомлинського. Кількість поранених внаслідок обстрілу збільшилась до чотирьох осіб.

15:13 Російські загарбники призначили власного «начальника» відділу освіти в Бериславі, що на Херсонщині. Нею стала Авраменко Ольга Вікторівна, вчителька фізичної культури Бериславського опорного закладу повної загальної середньої освіти (ОЗПЗСО, в минулому – школа №1). Також окупанти захопили будівлю Бериславського дитсадка №3, розташованого в центрі міста.

13:42 За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та Севастополя повідомлено про підозри у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму двом капітанам російських суден «Матрос Позинич» та «Михаил Ненашев», які перевозять награбоване на окупованому Півдні України зерно із закритого українським урядом порту Севастополя до третіх країн.

13:01 Представники Херсонської обласної державної адміністрації продовжують контактувати з головами місцевих територіальних громад, які залишились на тимчасово окупованій території Херсонщини. Хоча не відомо, наскільки вони залишилися проукраїнськими.

12:27 За оцінками британської розвідки, якщо російським військам вдасться у Донецькій області захопити Сіверськ, то наступною їх ціллю стане місто Бахмут.

11:06 У військовій адміністрації тимчасово окупованого Генічеська на Херсонщині працюють над поновленням бюджетних виплат для жителів громади. Їх почнуть нараховувати вже наступного тижня.

10:25 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.07 орієнтовно склали:

особового складу – близько 38000 (+130) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1672 (+5) од,
бойових броньованих машин‒ 3866 (+14) од,
артилерійських систем – 842 (+2) од,
РСЗВ – 247 (+0) од,
засоби ППО – 109 (+0) од,
літаків – 220 (+1) од,
гелікоптерів – 188 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 681 (+0),
крилаті ракети – 155 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2731 (+11) од,
спеціальна техніка – 67 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

09:54 Війська рф вранці 15 липня запустили 10 ракет по Миколаєву. Вони влучили у два найбільші університети міста. Відомо про двох поранених.

09:19 Станом на ранок 15 липня внаслідок ракетного удару військ рф по Вінниці відомо про 23 загиблих людини, ще 18 вважаються зниклими безвісті. У місті оголошений День жалоби.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують відверто брехати про розташування військових підрозділів в дитячих садках, лікарнях та церквах. Закликаємо довіряти інформації тільки з перевірених джерел та не розповсюджувати російські фейки і дезінформацію.

На Харківському напрямку ворог намагається утримати зайняті райони та не допустити просування наших військ у бік державного кордону. Здійснив обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Петрівка, Рідне, Соснівка, Слатине, Пришиб, Руські Тишки, Питомник, Верхній Салтів та інших. Вів повітряну розвідку оперативно-тактичним БПлА «Орлан-10» неподалік Приморського.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення та вести наступальні дії у напрямку Слов’янська. Обстріляв із артилерії райони Дібровного, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля, Курульки та інших.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи сил оборони України із артилерії і танків по лінії зіткнення. Веде розвідку, намагаючись знайти слабкі місця в обороні наших військ. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському та Новопавлівському напрямках, намагається просунутись у напрямку Соледара та Бахмута.

На Краматорському напрямку ворог проводить перегрупування з метою відновлення наступу у напрямку Сіверська. Із ствольної та реактивної артилерії обстріляв райони Краматорська, Закітного, Григорівки та інших. Завдав авіаударів поблизу Верхньокам’янського.

На Бахмутському напрямку здійснював обстріли наших позицій, зокрема, в районах населених пунктів Новолуганське, Покровське, Весела Долина, Берестове, Веселе, Майорськ, Вершина. Завдав авіаударів неподалік Семигіря, Берестового та території Вуглегірської ТЕС. Спроби ворожого штурму в районі Кодеми та Білогорівки наші воїни успішно зупинили, як і намагання оволодіти селами Спірне та Вершина. Окупанти отримали жорсткий опір, зазнали значних втрат та безславно відійшли. Ворог задіяв БпЛА поблизу Бахмутського. Також, противник намагається посилити систему протиповітряної оборони тилових баз та підрозділів.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій загарбники не проводили, продовжували обстріли по лінії зіткнення. Завдавали авіаційних ударів поблизу Кам’янки. Спробу ворожого наступу поблизу Водяного наші захисники швидко придушили влучним вогнем. Противник завдав ракетно-авіаційного удару по цивільній інфраструктурі в районі Вугледара.

На Південнобузькому напрямку окупанти здійснювали систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури. Завдали ракетного удару по Миколаєву та авіаударів в районах Великого Артакового та Ольгіного. Ворог вів повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами оперативно-тактичного і тактичного рівнів та продовжує інженерне обладнання позицій. Зберігається значна загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.