Поки не відомо, скільки голів територіальних громад Херсонщини залишились вірними Україні – Бутрій

Новини
Херсонская область

Представники Херсонської обласної державної адміністрації продовжують контактувати з головами місцевих територіальних громад, які залишились на тимчасово окупованій території Херсонщини. Хоча не відомо, наскільки вони залишилися проукраїнськими.

Як передає Центр журналістських розслідувань, про це повідомив т. в. о. голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій під час спільної онлайн-пресконференції Медіа-центрів «IPC-Херсон» та «IPC-Генічеськ».

«Хоча немає достеменної інформації, наскільки вони залишилися проукраїнськими. Але спілкуватися все одно потрібно, бо від них залежить функціонування на тих територіях і задоволення потреб населення», – сказав Бутрій.

За його словами, неоднозначною є інформація щодо можливої співпраці з окупантами голови Присиваської ТГ Каховського району Сергія Кліщевського.

«Поки вона є оперативною. Дочекаємось офіційних заяв правоохоронних органів. Але те, що надходить від людей характеризує [Кліщевського] не дуже гарно і коректно», – зазначив Бутрій.

Також він вказав, що є питання й щодо міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка, який теж залишається в тимчасово окупованому російськими військами місті. Тим більше, що йому пропонували виїхати на підконтрольну українську територію.

«Чому він там залишився – велике питання. Думаю, на нього обов’язково дадуть відповідь правоохоронні органи. Реакції на пропозиції щодо виїзду від [Коваленка] також не було. Аргументує так: «Ну ми ж тут. Якщо ми залишимо людей, буде якось погано». Але в першу чергу від голів громад як носіїв електронних ключів залежать бюджетні виплати людям, які проживають на цих територіях», – наголосив керівник Херсонської ОДА.

11 липня на сайті Офісу генерального прокурора було оприлюднено повідомлення про підозру у державній зраді та колабораціонізмі голові Лазурненської територіальної громади Скадовського району Сергію Бєліку. За інформацією слідства, Бєлік перейшов на бік російських загарбників з перших днів їхнього вторгнення на Херсонщину.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter