У Бердянську окупанти збираються вивезти ще 150 тисяч тонн краденого українського зерна

Новини
Судно Zhibek Zholy (IMO: 9598880, прапор рф) в окупованому Бердянському порту Фото: Балицкий Евгений/Telegram

Гауляйтер Запорізької області Євген Балицький заявив, що з окупованого російськими військами порту Бердянську вивезуть ще 150 тисяч тонн краденого українського зерна.

«Близько 100 тисяч тонн зерна буде експортовано морським торговим портом Бердянська. 4 великі кораблі стоять на рейді, готові до завантаження. Також вивезення здійснюється залізничним транспортом. Понад 100 вагонів вже відправлено, ще укладено контракт на 150 тисяч тонн зернового трейдера», – заявив Балицький, якого цитують російські ЗМІ.

Як повідомлялось, за даними Мінагрополітики, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російські загарбники вивезли з нових окупованих територій до Криму близько 400-500 тисяч тонн зерна, внаслідок чого втрати українських аграріїв сягають щонайменше $125 млн. Практично всі судна, які йдуть із Севастополя, завантажені краденим українським зерном. Цей незаконний бізнес курується спецслужбами та військовими країни-агресора.

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих терторіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях. Криму це зерно не потрібне, адже свого вдосталь, більше того, він відправляє зернові на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. Але зараз збільшує обсяги перевалки. Ймовірно — за рахунок сотень тисяч тонн пограбованого збіжжя з нових окупованих територій. Детально про це розповіла Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько, читайте за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter