Всі вісім членів екіпажу Ан-12, який розбився у Греції, були громадянами України – МЗС

Новини
Місце катастрофи українського літака Ан-12, Греція, 17.07.2022 Фото: Gianis Papanikos / AP

Всі вісім членів екіпажу транспортного літака Ан-12 української авіакомпанії «Меридіан», який в ніч на 17 липня зазнав авіакатастрофи у Греції, були громадянами України. Попередня причина аварії – відмова одного із двигунів.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у Facebook.

«Вночі на півночі Греції зазнав катастрофи український транспортний літак Ан-12, який перевозив небезпечний вантаж за маршрутом Сербія-Йорданія-Бангладеш. Екіпаж складався із восьми громадян України. Попередня причина аварії – відмова одного із двигунів», – написав Ніколенко.

Він додав, що на доручення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби на базі консульства України в Салоніках створено оперативний штаб.

«На місце катастрофи вже прибули українські консули, які взаємодіють із рятувальниками та правоохоронцями Греції задля з‘ясування усіх обставин інциденту. Нині тривають рятувальні роботи і пожежогасіння», – зазначив речник МЗС.

Ніколенко також опублікував номер «гарячої лінії» МЗС України для родичів членів екіпажу: +38 044 238 1588.

У коментарі до свого посту він уточнив, що літак перевозив комерційний вантаж.

Генеральний директор української авіакомпанії «Меридіан» Денис Богданович повідомив DW, що всі вісім членів екіпажу транспортного літака Ан-12, який розбився у Греції, загинули. Інформацію про вантаж літака він не надав і пояснив, що «деталі уточнюються».

У компанії «Меридіан» причину катастрофи пов’язують з технічною несправністю у повітрі.

Представник Служби цивільного захисту Греції в ефірі грецької корпорації телерадіомовлення ERT припустив, що літак міг перевозити 12 тонн токсичних матеріалів. «Ми розглядаємо вантаж як небезпечний», – зазначив один із членів пожежної бригади. Місцевих жителів закликали зачинити вікна та не виходити з приміщень. Очевидці повідомляють про різкий запах та утрудненість дихання.

Нагадаємо:

  • В ніч на 17 липня у Греції поблизу міста Кавалла розбився український транспортний літак Ан-12, який виконував комерційний рейс із Сербії до Йорданії. На борту перебувало вісім членів екіпажу. Літак Ан-12 з бортовим номером UR-CIC належить українській авіакомпанії «Меридіан». Він виконував рейс MEM3032 із серського міста Ніш до столиці Йорданії Амман. Літак подав сигнал лиха афінським диспетчерам оскільки один з його двигунів вийшов з ладу і загорівся. Він негайно отримав дозвіл на здійснення аварійної посадки в Кавалі. Але незабаром після цього літак зник з радарів і впав у 10 морських милях на захід від Кавали.