Більшість аптек у Херсонській області закриті, їхні працівники виїхали – МОЗ

Новини
аптеки
Фото: Суспільне Херсон

З 24 лютого, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, до 13 липня на території тимчасово окупованої Херсонщини припинили свою діяльність 18 аптечних закладів. Оптову і роздрібну торгівлю лікарськими засобами тут тимчасово зупинили 56 аптек. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили в пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України з посиланням на дані Держлікслужби.

«Таким чином, різко скоротилася кількість аптечних закладів, через які здійснюється відпуск (реалізація) лікарських засобів населенню. Нині більшість аптек на Херсонщині закриті, постачання лікарських засобів до них не здійснюється, а їхні працівники евакуйовані», – зазначили в пресслужбі МОЗ.

У відомстві підкреслили, що постачання ліків на тимчасово окуповані території області та до зони бойових дій зараз неможливі. 

Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення, під час війни держава-агресорка зобов’язана забезпечувати необхідну медичну допомогу населенню. Тож на тимчасово окупованих росією територіях повинні працювати медичні заклади і надавати потрібну послуги пацієнтам, мають працювати аптеки, аби цивільне населення мало безперебійний доступ до всіх необхідних ліків та медичних виробів. 

З відсутністю вільного доступу до життєво необхідних ліків мешканці Херсонщини зіткнулись буквально з перших днів повномасштабного вторгнення рф. росія, як окупуюча країна, зобов’язана забезпечувати населення підконтрольної їй території. Однак окупанти, навпаки, робили все, аби у людей виник критичний дефіцит буквально в усьому – від ліків до харчів. Мета зрозуміла: зробити нелояльне до окупантів населення залежним –  аж до загрози смерті. І це не метафора. 

Детальніше читайте розслідування ЦЖР: Херсонщина в окупації: дефіцит ліків та постійна загроза життю

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.