На окупованій Херсонщині вже були випадки суїцидів через нестачу життєво необхідних ліків

Новини
В таких умовах на окупованій Херсонщині зараз продаються ліки Фото: Суспільне Херсон

Через неможливість продовжувати лікування і відчай від життя в умовах окупації в Херсонській області траплялись випадки суїцидів.

Про це йдеться в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Херсонщина в окупації: дефіцит ліків і постійна загроза життю».

Як розповіла ЦЖР мешканка одного з сіл Бериславської міської громади, ім’я якої не називається з міркувань безпеки, її 82-річний батько наклав на себе руки 20 червня через відсутність можливості продовжувати лікування. Сама жінка на початку повномасштабного вторгнення росії була змушена разом із дітьми покинути рідне село. Проте вона постійно підтримувала контакт з батьками, допомагала їм фінансово.

За її словами, батько наклав на себе руки після того, як у нього закінчились прописані лікарем медикаменти. У своєму віці він страждав на психічний розлад, справитись з яким без ліків він не зміг.

«На це наклалися проблеми з мобільним зв’язком, який зник ще 30 травня: ми не могли навіть подзвонити йому, поговорити, заспокоїти, почути рідний голос. Підкосило його й те, що за відсутності інтернету він уже не міг знімати свою пенсію з банківської картки. Через це у батька виникла депресія і він таке горе зробив – і собі, і нам. Ми навіть не могли провести його в останній путь – і все через ту кляту війну», – розповіла жінка.

Центру журналістських розслідувань відомо щонайменше ще про один випадок суїциду в Каховському районі. Чоловік теж наклав на себе руки через відчай і неможливість забезпечити свою родину ліками та необхідними для життя речами.

З відсутністю вільного доступу до життєво необхідних ліків, продуктів та інших предметів першої необхідності мешканці Херсонщини зіткнулись буквально з перших днів повномасштабного російського вторгнення. росія, як окупуюча країна, зобов’язана забезпечувати населення підконтрольної їй території. Однак окупанти, навпаки, робили все, аби у людей виник критичний дефіцит буквально в усьому – від ліків до харчів. Мета зрозуміла: зробити нелояльне до окупантів населення залежним – аж до загрози смерті.

Водночас окупанти розграбували на Херсонщині чимало аптек і продовольчих магазинів, «віджали» їх і почали завозити туди ліки і продукти з Криму, які коштують в рази дорожче, ніж до окупації або на підконтрольній українській території.

Детальніше читайте в матеріалі: «Херсонщина в окупації: дефіцит ліків та постійна загроза життю».

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter