Новокаховська міськрада звільнила директора музею історії міста через співпрацю з окупантами

Новини
Віктор Васильєв, колаборант Фото: РИА Новости

Новокаховська міськрада звільнила директора музею історії міста Віктора Васильєва, який з перших тижнів окупації Херсонщини почав співпрацювати з російськими загарбниками. Зараз він називає себе «завідувачем сектору пресслужби» окупаційної «військово-цивільної адміністрації Каховського району» і в цій якості роздає інтерв’ю російським пропагандистам.

«Музей історії міста» є структурним підрозділом відділуу культури і туризму Новокаховської міськради, який 3 липня припинив з колаборантом Васильєвим трудові відносини, повідомили Центру журналістських розслідувань у міській раді.

«Останні тижні Віктор Васильєв активно їздить разом із російськими військовими та іншими місцевими колаборантами по закладах освіти і культури нашої громади, залякує їхніх співробітників і вимагає від них співпрацювати з орками. Також він каже, що міський голова Володимир Коваленко і інші посадовці міської ради в Новій Каховці вже «ніхто», через що всі нібито повинні виконувати вказівки російської окупаційної влади», – розповіли співробітники Новокаховської міськради.

Крім роботи в музеї історії міста Віктор Васильєв займався висвітленням діяльності міської ради на різних інтернет-сайтах. Свого часу він був головним редактором тоді ще комунальної газети міської ради «Нова Каховка», а в 2010-2015 роках – депутатом Новокаховської міськради від Партії регіонів.

8 березня 2022 року під час виконання військового обов’язку перед Батьківщиною поблизу Лисичанська Луганської області загинув його син, заступник командира 2-ої танкової роти танкового батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка з виховної роботи Євгеній Васильєв.

«Жодна ідея не коштує краплі крові, яка заради неї пролита… Прошу обійтися без коментарів моєї позиції. Втратите сина – тоді можете мені щось сказати», – написав тоді на своїй сторінці у Facebook Віктор Васильєв.

Крім нього в Новокаховській міськраді припинили трудові відносини з іншим колаборантом – Романом Пашкевичем. До весни 2022 року він був начальником організаційного відділу міської ради, а тепер працює заступником у гауляйтера Каховського району Володимира Леонтьєва.

Як повідомлялось, російські окупанти анонсували «кадрову революцію» в системі освіти Нової Каховки і призначили власного «начальника» місцевого відділу освіти. Ним став директор Новокаховського ліцею №10, керівник міської організації профспілки працівників освіти і науки України Рєзніков В’ячеслав Вадимович. При цьому відділ освіти Новокаховської міської ради, який очолює Лілія Микитенко, від співпраці з окупантами відмовився.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter