Незначне просування на Донбасі коштувало росії 15 тис. військових вбитими – директор ЦРУ Бернс

Новини
Директор ЦРУ Вільям Бернс Фото: Reuters

росія у битві за Донбас змогла досягнути лише незначного успіху, просунувшись вперед лише на 10-15 км. Однак при цьому російські війська втратили 15 тис. осіб вбитими і втричі більше – пораненими.

Про це заявив директор ЦРУ Вільям Бернс на Форумі безпеки в Аспені, повідомляє NBC News.

За його словами, після катастрофічного початку війни, заснованого на низці хибних припущень, Росія перейшла до свого традиційного методу ведення війни в Східному регіоні України – наносити масовані артилерійські і повітряні удари по містах, не звертаючи уваги на жертви серед цивільного населення.

Бернс зазначив, що росія досягла певних успіхів, просунувшись від 10 до 15 км вузькою смугою землі на Донбасі. Але цього було досягнуто великою ціною. За оцінками США, 15 000 російських військових було вбито і втричі більше поранено. При цьому українські втрати вважаються такими ж.

Він також вказав, що російський президент Володимир Путін помилився у всьому – як у здатності 190 тис. своїх військових підкорити 47 млн українців, так і в слабкості США та союзників.

«Він думав, що зможе дуже швидко встановити своє панування над Україною. Важко не розглядати це як стратегічний провал Путіна та росії на даний момент», – сказав директор ЦРУ.

Він також заявив, що українці повинні мати можливість продовжувати опір, «поки ми продовжуємо підтримувати їх зброєю та боєприпасами, які вони так ефективно використовували».

«Погляд Путіна на американців полягає в тому, що ми завжди страждаємо від синдрому дефіциту уваги, і ми будемо відволікатися на щось інше. Моя тверда думка полягає в тому, що Путін помилявся у своїх припущеннях щодо розриву альянсу та зламу волі України до початку війни, і я думаю, що він так само помиляється зараз», – зазначив Бернс.

При цьому він сказав, що ЦРУ не має жодних доказів того, що Путін ослаблений розумово чи фізично. «Ходить багато чуток про здоров’я президента Путіна, і, наскільки ми можемо судити, він абсолютно здоровий», – наголосив Бернс.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter