Російські війська обстріляли Одеський морський торговий порт крилатими ракетами «Калібр»

Новини
Одесский порт

Російські війська 23 липня обстріляли Одеський морський торговий порт крилатими ракетами «Калібр». У МЗС України заявили, що ударом по порту Одеси росія «поставила під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі». Глава Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що найкращими гарантіями продовольчої безпеки стануть «ефективні санкції проти росії та більше зброї для України».

Про атаку на порт повідомило оперативне командування «Південь».

«Ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». 2 ракети збито силами протиповітряної оборони. 2 влучили в об’єкти інфраструктури порту», – йдеться в повідомленні.

Як зазначив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, «менше 24 годин знадобилося російській федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі».

«Російська ракета – це плювок Володимира Путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна. Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного. Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання Росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей, Росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи», – заявив дипломат.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи обстріли, заявив, що «найкращі гарантії продовольчої безпеки – це ефективні санкції проти рф та більше зброї для України».

«Росіяни обстріляли Одесу ракетами. Вчора було домовлено про експорт зерна морем, а сьогодні росіяни б’ють по Одеському порту. Це російська дипломатична дихотомія», – заявив він.

За словами Єрмака, росіяни систематично створюють продовольчу кризу, роблячи все, щоб люди страждали.

«Терор голодом триває. Світ повинен діяти. Найкращі гарантії харчової безпеки є подвійними: ефективні санкції проти Росії та більше зброї для України», – підсумував голова ОПУ.

22 липня Україна, Туреччина та ООН в Стамбулі підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна. Документ не передбачає послаблення санкцій по відношенню до рф. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter