СБУ ідентифікувала всіх колаборантів, які увійшли до окупаційного «главку мвд рф» на Херсонщині

Новини

СБУ встановила особи всіх колаборантів і зрадників, які вступили до створеного російськими окупантами так званого «головного управління МВС Херсонської області», 14 з них – колишні працівники Національної поліції. Їм оголошено про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«В результаті масштабної слідчо-оперативної роботи встановлено особи всіх колаборантів і зрадників, які вступили до створеного окупантами «главного управлєнія мвд Херсонской області». Псевдоутворення виконує завдання щодо придушення опору та залякування мешканців тимчасово окупованих районів півдня України. Це відбувається шляхом масових репресій, переслідувань і незаконних затримань громадян. Для цього, зокрема, окупанти відновили діяльність регіонального підрозділу міліції «Беркут». До потерпілих застосовують психологічний тиск, насильство та погрози вбивства. Зафіксовано факти викрадення і катування людей», – йдеться у повідомленні.

Також колаборанти під керівництвом російських спецслужб здійснюють підбір та вербування своїх «однодумців», яким пропонують приєднуватись до угруповань окупаційного «главку мвд». Для пошуку «кандидатів» використовують особисті зв’язки, у тому числі серед колишніх співробітників правоохоронних органів.

«Під час оперативних дій співробітники СБУ зібрали всі установчі дані на кожного колаборанта, задокументували злочинну діяльність і встановили місця їх перебування та маршрути переміщення. За матеріалами СБУ, вже повідомлено про підозру 26 представникам «обласного управлєнія мвд», які переховуються на тимчасово окупованій території Херсонщини. 14 із них є колишніми працівниками Національної поліції», – вказали у спецслужбі.

Як зазначається, зловмисникам оголошена підозра за ч.7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Також в СБУ опублікували прізвища деякі з фігурантів, які входять до так званого «керівного складу главку мвд»:

▪️Бобришев В.М. – начальник управління кадрового забезпечення;
▪️Трубаєв М.В. – начальник управління карного розшуку;
▪️Гаркуша Г.О. – командир батальйону «Беркут»;
▪️Савіна Н.В. – заступник начальника управління кадрового забезпечення – начальник відділу кадрів;
▪️Стусенко Є.Г. – заступник начальника слідчого управління – начальник слідчого відділу Суворовського міського відділу поліції;
▪️Малиновський Р.О. – заступник начальника управління карного розшуку – начальник відділу розкриття злочинів проти особи;
▪️Горєлов К.В. – начальник Центру громадських зв’язків;
▪️Великосельський Є.В. – начальник Суворовського міського відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків;
▪️Шершень М.В. – начальник Суворовського міського відділу дільничних інспекторів поліції;
▪️Одинець С.С. – заступник начальника Суворовського міського відділу дільничних інспекторів поліції.

Як вказали у СБУ, наразі тривають комплексні заходи для притягнення кожного зрадника і колаборанта до відповідальності за злочини проти України.

Про розслідування воєнних та інших злочинів на окупованій Херсонщині розповів Олексій ДАНИЛЯК, перший заступник керівника прокуратури Херсонської області, в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань). Текстовий варіант бесіди дивіться за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter