Новини з лінії зіткнення, ідентифіковані «поліцаї». Окупований рф південь України: огляд подій за 25 липня

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: АрміяInform

Огляд найважливіших новин за понеділок, 25 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Ворог, відтиснутий до додаткових рубежів оборони дотримується тактики контрбатарейної протидії. Особовий склад деморалізований, намагається уникнути прямих зіткнень.

— На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли зі ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудар неподалік Ольгиного. Значну увагу ворог приділяє повітряній розвідці БпЛА. Про це повідомляє ОК «Південь»

***

Частина деокупованих сел на Херсонщині зруйновані військовими росії майже на 100 %. Інші — на 70 %. Знищена інфраструктура, дитячі садки. Пошкоджені електродроти, відсутнє водо- та газопостачання — тимчасовий виконувач обов’язків голови ОВА Дмитро Бутрій.

***

— У Калинівській ТГ ситуація у деяких селах критична, їх знищують, будинки пошкоджені, у вцілілих живуть окупанти. Місцеві розповідають про поранену та вбиту худобу. Більшість людей покинули свої домівки. Пенсіонери та маломобільні верстви населення вимушені жити в підвалах і погребах, рятуючись від постійних обстрілів.

— Окупанти намагаються залатати Антонівський та міст біля Каховської ГЕС, що були пошкоджені точними ударами ЗСУ. Ремонтувати мости спеціалісти дорожньої сфери відмовилися, тому окупанти примусили це робити звичайних працівників КП. Про це повідомляє Херсонська ОДА.

— Українські військові взяли кілька транспортних артерій під вогневий контроль. Тим самим зруйнували логістичні наміри ворога у Херсонській області.

***

Окупанти намагаються відновити аеродром у Мелітополі за допомогою місцевого бетонного заводу — ГУР

Росіяни намагаються відновити злітно-посадкову смугу аеродрому на колишньому місці базування 25-ї бригади транспортно авіації. Для цього частково відновлено потужності місцевого заводу з виробництва бетону «Моноліт Плюс».

Фото: Facebook ГУР Міноборони України

***

СБУ встановила особи всіх колаборантів і зрадників, які вступили до створеного російськими окупантами так званого «головного управління МВС Херсонської області», 14 з них — колишні працівники Національної поліції. Їм оголошено про підозру у колабораційній діяльності.

***

Російські загарбники погрожують позбавленням батьківських прав, якщо діти не підуть до школи у вересні

Про це повідомляє заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Як зазначає Данилов, це яскраве свідчення ставлення жителів Херсонщини до окупантів, адже навіть до власних шкіл загарбники заганяють вчителів та дітей через репресії та погрози.

***

В окупованій Новоолексіївці Херсонської області росіяни третій день вантажать військову техніку

Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко з посиланням на очевидців.

«Уся техніка з емблемою «V». Поспішають перегнати через мости, які ще не знищили ЗСУ», — розповів журналіст.

На його думку, окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ на Херсон.

Колони бойової техніки рашисти перекидають через Мелітополь на Херсонський напрям.

***

На трасі між Мелітополем та Бердянськом російський військовий КАМАЗ переїхав машину.

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

За інформацією Федорова, у цивільній машині перебували троє людей, зокрема й дитина. В аварії, яку спровокували російські військові, ніхто не вижив.

***

«Укрзалізниця» з 27 липня відкриє продаж квитків на додатковий поїзд № 272/271 «Київ — Запоріжжя»

За інформацією Укрзалізниці, поїзд курсуватиме за непарними числами: з Києва о 22:30, прибуття до Запоріжжя о 11:53.

Назад поїзд курсуватиме за парними числами: відправлення із Запоріжжя о 20:05, прибуття до Києва о 9:38.

Поїзд проїжджатиме через 10 міст, включаючи Нікополь, зі зручним часом відправлення та прибуття.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter