Бізнес-партнер Єрмака, його батька і колишнього російського шпигуна контролює монополіста з торгівлі зброєю – «Наші гроші»

Новини
Денис Шарапов, заступник міністра обороні України Фото з соцмереж

«Агенцію оборонних закупівель», яка є новим монополістом України з торгівлі зброєю, контролює Денис Шарапов – бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака, а також його батька Бориса Єрмака та росіянина з шпигунським минулим часів КДБ Рахаміма Емануїлова.

Про це пише журналіст Юрій Ніколов у видані «Наші гроші».

У червні т.в.о. міністра оборони Ростислав Замлинський підписав наказ про створення держпідприємства «Агенція оборонних закупівель», яке має право самостійно проводити закупівлі зброї та формувати очікувані вартості для цих закупівель.

Повноцінного керівника у агенції поки що немає, однак, за даними Цензор.нет, підприємство буде у сфері впливу заступника міністра оборони Дениса Шарапова, який є офіційним бізнес-партнером голови Офісу президента Андрія Єрмака. Вони були бенефіціарами ТОВ «Медійна група європейського партнерства» разом з росіянином Рахамімом Емануїловим (нині цю фірму переоформили на Юлію Науменко, директорку ще однієї фірми Єрмака ТОВ «Ер Пі Ай»).

Шарапов наприкінці 1990-х років був старшим оперативним офіцером Головного управління розвідки Міноборони України. Однак після недовгої кар’єри розвідника пішов у бізнес і став засновником вищезгаданої фірми ще у 2001 році. Тоді вона мала іншу назву «Міжнародна агенція з питань власності», а її директором був батько голови Офісу президента Борис Єрмак. За даними «Новинарні», він – колишній працівник Головного розвідувального управління РФ.

Борис Єрмак Фото: Бабель

За часів Януковича Шарапов повернувся у держсектор і став першим замдиректора держпідприємства «Укроборонсервіс». Принагідно його сестра Дар’я Шарапова стала співвласницею ТОВ «Торговий дім «Україна-ДР Конго». І саме з Демократичною Республікою Конго Україна мала значні обороти у сфері поставок зброї.

Після обрання президента Зеленського та призначення Єрмака головою ОП Шарапов став першим заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. А вже 9 квітня його призначили на посаду заступника міністра оборони. Після того при Міноборони почали кувати нового збройного монополіста.

Як пише Ніколов, Рахамім Емануїлов – це старовинний товариш батька голови ОП Бориса Єрмака. «За деякими даними, вони знайомі ще з радянських часів. У 70-80-х роках минулого сторіччя Емануїлов працював перекладачем в посольства СРСР в Ірані та у торговому представництві в Афганістані. Зайве говорити, що за радянських часів в таких місцях могли працювати лише шпигуни», – зазначив він.

Рахамім Емануїлов Фото: REGNUM

З розпадом СРСР Емануїлов пішов на гражданку. У 90-х він став співвласником «Інтерпромбанку» у Москві та обзавівся спільною фірмою в Україні з Борисом Єрмаком та Шараповим.

Після обрання президентом РФ Володимира Путіна Емануїлов став позиціонуватись вже не як розвідник-бізнесмен, а науковець. Став брати участь у заходах дискусійного клубу «Валдай», на майданчику якого Путін любив робити заяви накшталт «исчерпания современной модели капитализма» та що НАТО з території України загрожує Росії.

«Це звісно не доводить, що Емануїлов зараз є великим цабе у російській розвідці. Дружба і служба з Емануїловим також не доводить і те, що батько Єрмака є російським шпигуном, і те що їхній партнер Шарапов в інтересах ворога щось саботує в Міноборони. Однак така кількість російських спецслужб у такій чутливій сфері як торгівля зброєю (ба більше – монопольному торговцю зброєю) все-таки напружує. Невже у всій Україні немає людей з більш пристойними біографіями? Бо все це створює поле для підозр та ворожих ІПСО-атак», – вказує Ніколов.