У Чорному морі відновлено роботу трьох українських портів, визначаються шляхи руху суден із зерном – ВМСУ

Новини
Фото: АрміяInform

У зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, відновлено роботу в портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний». Військові та цивільні спеціалісти визначають безпечні шляхи руху суден, які будуть заходити та виходити з портів у складі каравану.

Про це повідомляє Командування ВМС ЗС України.

«У зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, відновлено роботу в портах «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний». Вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування»», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, початку руху караванів передує клопітка робота спеціалістів-гідрографів. Аби досягти кінцевої мети, в тісному тандемі працюють фахівці Центру навігації, гідрографії та гідрометеорології ВМС ЗС України та філії державної установи «Одеський район Держгідрографії».

«Сьогодні ми проводимо сумісну роботу щодо навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства в одному з портів Одещини. Перш за все – це роботи, які визначають безпечні шляхи для руху суден, які перевозитимуть українське зерно», – розповів начальник філії державної установи «Одеський район Держгідрографії» Ігор Тимчук.

Військові та цивільні спеціалісти ретельно проводять пошук підводних об’єктів, встановлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які допоможуть безпеці судноплавства. Також тривають гідрографічні промірні роботи – визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів.

Як вказують у Командування ВМСУ, не залежно від дій, які чинить агресор, українські військові продовжують виконувати свою роботу на всіх напрямках, зокрема, аби відновити функціонування судноплавства, щоб уникнути світової продовольчої кризи.

Як повідомлялось, 22 липня Україна, Туреччина та ООН в Стамбулі підписали угоду про розблокування українських портів для вивезення зерна.

26 липня у Стамбулі розпочав інтенсивну роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, підписаної 22 липня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter