Окупанти використовують чергу на евакуацію у Василівці Запорізької області як живий щит – Семиволос

Новини
Діти грають біля автівок, поки колона біженців чекає на виїзд з окупованої території біля Василівки Фото: investigator.org.ua

Російські окупанти використовують величезну чергу бажаючих евакуюватись на підконтрольну територію громадян України на блокпості у Василівці Запорізької області як живий щит, під прикриттям якого вони обстрілюють українські позиції.

Про це заявив Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проєкт Центру журналістських розслідувань).

«Окупанти використовують цю чергу як прикриття, щоби пуляти по українських позиціях. За останні декілька днів були обстріляні позиції біля Запоріжжя, навколишні села», – сказав Семиволос.

За його словами, саме з цією метою росіяни не погодили жодний «зелений коридор» з Херсонщини та зривають усі спроби української влади та волонтерів налагодити організовану евакуацію. «Вони (росіяни – ред.) зроблять все, щоби організовано людей не можна було вивезти. Але невеликими партіями, на приватних машинах, безкоштовно людей вивозять», – зазначив Семиволос.

Василівка – єдиний пункт проїзду мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей на підконтрольну Україні територію. В черзі на російському блокпості тисячі автомобілів. Люди чекають по 3-5 діб. Черга постійно зростає, бо окупанти пропускають від 20 до 150 машин на день. За тиждень тут померли п’ятеро людей, повідомляв міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Текстову версію розмови головного редактора Центру журналістських розслідувань Валентини Самар та Ігоря Семиволоса читайте за посиланням.

Нагадаємо, жодного гуманітарного коридору для виїзду людей із окупованої російською армією Херсонщини організовано не було. Маршрути перевізників мінялись в залежності від військових планів окупантів, а кількість блокпостів дорогою до вільної території України тільки збільшувалась. Життя з кожним днем на тимчасово окупованій території Херсонщини ставало все нестерпнішим і небезпечнішим і люди їхали на свій страх і ризик. Центр журналістських розслідувань зібрав свідчення жителів Херсонської області, яким у останні тижні вдалося прорватися на підконтрольні території єдиним на сьогодні можливим шляхом – через сусідню Запорізьку область. Подробиці читайте у матеріалі «Вирватись із окупації. Досвід херсонців і поради чиновників».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter