Війна Росії проти України: хроніка 29 липня

Новини
Фото: Oksana Johaphesson

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

22:42 На Херсонщині окупанти викрали і відвезли до СІЗО Сімферополя Олексія Кисельова, полковника у відставці, колишнього командира корабля управління ВМС України «Славутич», який останніми роками жив і займався громадською діяльністю в Генічеську.

20:25 Загибель українських військових унаслідок вибухів в Оленівській колонії №120 на тимчасово окупованій території Донецької області, є свідомою провокацією та актом тероризму, Його здійснили найманці зі складу ПВК «Вагнер» (Ліга) за командою її власника Євгена Пригожина. Це рішення не було узгоджене з Міноборони рф і мало на меті приховати докази про розкрадання коштів, виділених рф на утримання українських військовополонених.

18:55 В окупованому Криму триває прихована мобілізація мешканців півострова до російської армії. В рамках незаконної призовної кампанії до війни з Україною залучають навіть студентів, які мають відстрочку від призову.

17:43 Загибель кількох десятків українських військовополонених, яких російські окупанти утримують на території Оленівської виправної колонії №120 Волноваського району Донецької області, сталась через внутрішній вибух, а не через обстріл, адже звуку прильоту, характерного для нього, не було.

16:40 У Каховці російські загарбники 28 липня захопили відділення «Укргазбанку» на вул. Набережній, 3. Подібні захоплення зараз продовжуються на усій окупованій території Херсонської області: країна-агресорка робить усе можливе для пришвидшення інтеграції Херсонщини в свою банківську систему і витіснення з обігу української гривні.

15:52 росія формує поблизу України ще одне ударне угруповання. Їй не вдалося реалізувати свої плани прихованої мобілізації та створення 16 добровольчих батальйонів. Ці стрілецькі підрозділи мали бути розгорнути майже в кожному регіоні рф. В окупаційних військах рф не вистачає офіцерського складу.

14:26 Артилерійський обстріл колонії в окупованій Оленівці на Донеччині здійснили російські війська, щоб приховати тортури та розстріли українських військовополонених, які там утримуються. При цьому заявами, що колонію обстріляли українські Збройні сили, російські окупанти намагаються обвинуватити Україну у скоєнні «воєнних злочинів».

13:14 Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що засуджений в окупованому Криму власник сафарі-парка «Тайган» Олег Зубков основне покарання має отримати за рішенням українського суду за сприяння росії в окупації півострова.

11:38 Російські війська 29 липня вдарили касетними снарядами по одному з районів Миколаєва. Внаслідок обстрілу загинуло п’ять людей, ще сім отримали поранення.

10:59 Британська розвідка вказує, що Міноборони рф бракує бойової піхоти, тому воно активно залучає до широкомасштабної війни в Україні найманців приватної військової компанії «Вагнер», хоча досі вони виконували інші місії.

09:52 У Донецькій області російські окупанти вночі та вранці завдали удари по містам Покровськ і Слов’янськ. Є поранені.

09:33 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 29.07 орієнтовно склали:

особового складу – близько 40500 (+270) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1749 (+7) од,
бойових броньованих машин ‒ 3987 (+8) од,
артилерійських систем – 900 (+6) од,
РСЗВ – 258 (+0) од,
засоби ППО – 117 (+0) од,
літаків – 222 (+0) од,
гелікоптерів – 190 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 731 (+2),
крилаті ракети – 174 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2870 (+16) од,
спеціальна техніка – 77 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Криворізькому напрямку.

08:48 В окупованому Херсоні російські військові викрали пасажирський теплохід та використовують його для переправи через Дніпро в районі Антонівського мосту, рух по якому став неможливий після ударів ЗСУ.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із артилерії в районах населених пунктів Харків, Рідне, Уди, Дементіїівка, Слатине, Протопопівка, Нове, Золочів, Прудянка, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Безруки, Борщова, Старий Салтів та Коробочкине. Пара ворожих вертольотів Мі-8 завдала ударів неподалік Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли в районах Курульки, Дібрівного, Норцівки, Мазанівки, Лозової, Шнурків, Гусарівки, Грушувахи, Вірнопілля та Мосьпанового.

На Краматорському напрямку активних дій з боку ворога не відзначалося. Противник обстріляв із ствольної, реактивної артилерії та танків райони населених пунктів Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Спірне, Крива Лука, Серебрянка, Григорівка, Званівка та Верхньокам’янське. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Спірного.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли неподалік Шумів, Бахмутського, Берестового, Покровського, Соледара, Яковлівки, Бахмута, Веселої Долини, Травневого, Зайцевого і Вершини. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Соледара та Веселої Долини. Ворожі штурмові та наступальні дії у напрямку Вершини та Семигір’я наші воїни успішно відбили. Противник намагається вести наступальні дії в районах Новолуганського та Соледара, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, окрім обстрілів по лінії зіткнення, ворог завдав авіаудару неподалік Новоандріївки. Ворожа розвідка боєм у напрямках Водяного та Пісків завершилась втратами та відступом. Противник намагався наступати в напрямках Авдіївки, Красногорівки та Великої Новосілки. Зазнав втрат та відійшов.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Іванівка, Токарєве, Кар’єрне, Осокорівка, Благодатне, Кобзарці, Червона Долина, Лепетиха, Андріївка, Велике Артакове, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Мирне, Широке, Прибузьке, Луч, Посад-Покровське, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське та Олександрівка. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Великого Артакового, Білогірки та Потьомкиного.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування ракетної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати ударів по опорних пунктах та скупченнях живої сили та техніки ворога.