У Криму йде прихована мобілізація, рф залучає до війни з Україною студентів, які мають відстрочку від призову – Ташева

Новини
Таміла Ташева, постійна представниця президента України в АР Крим Фото: facebook.com/ppu.gov.ua

В окупованому Криму триває прихована мобілізація мешканців півострова до російської армії. В рамках незаконної призовної кампанії до війни з Україною залучають навіть студентів, які мають відстрочку від призову.

Про це заявила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева на брифінгу 29 липня, передає Центр журналістських розслідувань.

«На території окупованого Криму ведеться прихована мобілізація. Основним механізмом залучення кримчан до війни є військовий рекрутинг в окупаційних університетах, де впродовж усіх років навчання ведеться активна мілітарна пропаганда для молоді, щоб у подальшому залучити їх до підписання контрактів з армією рф. Крім цього, в рамках чергової призовної кампанії на військову службу до рф залучають навіть студентів, які мають відстрочку від призову», – сказала Ташева.

За її словами, у Представництва є інформація, що в навчальних закладах окупованих Севастополя та Джанкоя студентам останнього курсу профтехучилищ вручили повістки нібито для уточнення облікових даних. А після прибуття до окупаційних військоматів їх відправили на медичні комісії, за результатами яких усіх випускників призвали на службу до російської армії.

Крім того, повідомила Ташева, кримчан призовного віку окупанти зобов’язують до проходження повторних медкомісій, щоб переглянути їхні особові справи на придатність для військової служби. «Представництво прогнозує, що більшість таких комісій завершаться врученням повісток до лав армії рф та відправленням на війну проти України», – сказала вона.

Представниця президента також наголосила, що для поповнення резервів унаслідок колосальних втрат і здійснення прихованої мобілізації, рф приховує реальні втрати, проводить таємні поховання на території окупованого Криму, забороняє поширювати правдиву інформацію. «З відкритих джерел та інформації в розпорядженні Представництва вже відомо про 125 поховань солдатів рф на території окупованого Криму, 62 з них, ймовірно, мали українське громадянство», – зазначила Ташева.

Вона вказала, що на окупованому півострові створюються «мобілізаційні комісії», завданням яких є підготовка військових резервів, які рф планує застосувати у війні проти України. У їх складі, крім представників Кремля є також і громадяни України, які ще у 2014 році почали співпрацювати з окупантами.

«Нам відома детальна інформація про кожного члена новоствореної «мобілізаційної комісії» … Усі вони будуть подані до санкційних списків, а після завершення війни на них однозначно чекатиме відповідальність за скоєні воєнні злочини … Вся інформація про здійснення злочинів і співпрацю з окупантами детально документується та передається до правоохоронних органів України. Усі колаборанти нестимуть відповідальність за підтримку війни рф проти України, незаконне відправлення на цю війну українських громадян, вбивства цивільного населення та руйнування інфраструктури», – заявила представниця президента.

Як повідомлялось, керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний заявив, що примусово призвані до армії рф або незаконних формувань мешканці окупованого Криму, які не вчинили інших злочинів, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter