Витіснення гривні та літак «Херсон». Окупований рф південь України: огляд подій за 29 липня

Новини
Фото: Oksana Johaphesson

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 29 липня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Шляхом нанесення двох вогневих ударів по скупченню ворога в районі Брускінського нашими силами зупинено висування ворожої ротної тактичної групи для проведення контратаки в напрямку Білогірки.

— В ніч з 28 на 29 липня ЗСУ на Херсонщині вдарили по п’ятьох цілях російських військ. У районі Нової Каховки — дві і по одній у Чорнобаївці, Олешках і Брилівці. Попередньо, постраждалих місцевих жителів немає.

— Двічі за ніч військові РФ парами ударних гелікоптерів Ка-52 атакували район Білої Криниці на Херсонщині.

— На тимчасово окупованих територіях Херсонської області росіяни залишають вибухові предмети. Дана протипіхотна міна є на озброєнні лише в російській армії. Призначена для виводу зі строю особового складу. Українські військові просять цивільних не чіпати підозрілі предмети, відійти від них подалі та повідомити про знахідку відповідні правоохоронні органи.

***

Продовжується викрадення цивільних окупантами

Військові росії викрали чотирьох мешканців села Гаврилівка. Один з них звати Дмитро Грицик, особи інших трьох встановлюються.

Також озброєні окупанти забрали з робочого місця працівника Новокаховської міської лікарні Миколу Ширшика. Місцеперебування 66-річного чоловіка невідоме.

***

Навпроти Нікополя знищено великий російський склад боєприпасів

«На протилежному березі склад орків продемонстрував «жест доброй воли» і вийшов з чату», — написав голова Нікопольської РДА Євген Євтушенко, прикріпивши відповідне фото.

***

— За минулу добу поліція відкрила 17 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів окупантів. проти мирного населення Херсонщини. За інформацією правоохоронців, вчора росіяни вбили 7 мирних людей, ще 6 отримали поранення. Внаслідок ракетних атак пошкоджені та зруйновані будинки у чотирьох населених пунктах. Є факти викрадень цивільного автотранспорту та навіть теплоходу, який ворожі війська використовують для переправлення через річку Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту.

— У Херсоні окупанти запустили поромну переправу через Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту. Окупаційна влада заявляла, що користуватися нею можна буде безкоштовно, але очевидці розповідають, що одна поїздка коштує 250 грн. Окрім легкового транспорту переправою користуються самі військові рф, переправляючи свою техніку, повідомляє в. о. голови Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

***

Підприємство «Антонов» назве один зі своїх літаків на честь Херсона

Аби відзначити День української державності, в компанії вирішили перейменувати 9 літаків на честь міст-героїв України.

Тепер літак Ан-124–100–150 ДП «Антонов» матиме назву «Херсон».

***

В окупованому Криму триває прихована мобілізація мешканців півострова до російської армії. В рамках незаконної призовної кампанії до війни з Україною залучають навіть студентів, які мають відстрочку від призову.

Про це заявила постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева.

За її словами, у Представництва є інформація, що в навчальних закладах окупованих Севастополя та Джанкоя студентам останнього курсу профтехучилищ вручили повістки нібито для уточнення облікових даних. А після прибуття до окупаційних військоматів їх відправили на медичні комісії, за результатами яких усіх випускників призвали на службу до російської армії.

Крім того, повідомила Ташева, кримчан призовного віку окупанти зобов’язують до проходження повторних медкомісій, щоб переглянути їхні особові справи на придатність для військової служби. «Представництво прогнозує, що більшість таких комісій завершаться врученням повісток до лав армії рф та відправленням на війну проти України», — сказала вона.

***

Окупанти продовжують захоплювати банки на Херсонщині, хочуть швидше витіснити з обігу гривню

У Каховці російські загарбники 28 липня захопили відділення «Укргазбанку» на вул. Набережній, 3. Подібні захоплення зараз продовжуються на усій окупованій території Херсонської області: країна-агресорка робить усе можливе для пришвидшення інтеграції Херсонщини в свою банківську систему і витіснення з обігу української гривні.

Під натиском окупантів припинило існування відділення «А-Банка» на Миколаївському шосе. Його називали останнім банком, де херсонці могли зняти готівкові гроші з карток без комісій.

***

Окупаційна адміністрація запроваджує в Херсоні «оплачувані громадські роботи» для безробітних

Відповідний «указ» розміщений в телеграм-каналі так званого «голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Володимира Сальдо.

«Головна мета громадських робіт — надання матеріальної підтримки безробітним мешканцям Херсонщини та збереження у них мотивації до праці», — йдеться в «указі», передає МОСТ.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter